Nyhed
Læsetid: 1 min.

Småt er godt

Computere bliver meget mindre
Kultur
7. januar 2002

Nanoteknologi
Computere bliver kraftigere og kraftigere og mindre og mindre, men den fysiske grænse for de eksisterende siliciumchips nærmer sig, og et stort skridt fra mikroelektronik mod nanoelektronik blev varslet i 2001.
Nano-rør består af kulstofmolekyler sat perfekt sammen i et fladt netværk, der er rullet sammen til et rør. Disse strukturer blev opdaget i 1991 af japaneren Sumio Iijima som en sidegevinst mens han lavede carbon-60, og betegnes som nogle af de mest lovende molekyler overhovedet. Desværre kan de ikke laves længere end nogle få mikrometer.
Ud over at have superledende egenskaber har året vist, at nanorør er følsomme nok til at virke som kontakter, der kan tændes eller slukkes af blot en enkelt elektron. Sidst på året lykkedes det forskere ved IBM og ved Bell Laboratories at lave de nødvendige dele af et molekylært elektronisk kredsløb.
Alligevel tør de ikke spå, om teknikken snart eller nogensinde vil erstatte de almindelige silicium-chips. Det afgørende vil være, om det kan lykkes at lave de ekstremt komplekse integrerede kredsløb, der er hurtigere, mere stabile og ligeså billige som siliciumchips.
Nano-rør er indtil videre det bedste bud på en teknologi, som kan erstatte de siliciumbaserede chips.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her