Baggrund
Læsetid: 3 min.

De låner din computer, mens du sover

Forskningen har glæde af græsrødder, som gratis bidrager til verdens hurtigste computer, men luskede entreprenører vil med på vognen
Kultur
29. april 2002

Åbent net
I slutningen af maj vil over 3,6 millioner græsrødder i 226 forskellige lande (inkl. 36.901 danskere) kunne fejre en milepæl inden for computerberegninger.
Det sker, når SETI@home har brugt en million computerår på at knuse og beregne om der er tegn på liv i radiostøj fra det ydre rum (indtil videre uden held).
Denne enorme præstation har SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) klaret på kun tre normale jordår ved at overtale helt almindelige computerbrugere til at låne projektet computertid, når deres maskine alligevel ikke laver noget. Fænomenet, der kaldes distributed computing, er en genial måde at opnå stor regnekraft gratis, som også pengeglade entreprenører har fået øje på.

De gode
SETI-projektet begyndte, da forskerne indså, at deres store radiomodtagere i Arecibo på Puerto Rico indsamlede alt for megen data til forskernes egne computere, og da man ikke selv havde råd til at købe supercomputere måtte der tænkes kreativt.
SETI folkene vidste, at hjemmecomputere ofte stod i tomgang til ingen verdens nytte – lidt ligesom at lade bilen stå tændt, mens man køber ind. For forskerne var det et frygteligt spild, og de designede et lille program, man frivilligt kunne hente via internettet.
Programmet henter selv en datapakke fra Arecibo, som den analyserer mens computeren ikke bliver brugt. Når den er færdig, sender den resultatet tilbage med en afsenderadresse, så forskerne, ved hvis computer der i givet fald måtte have opdaget liv.
Systemet har vakt interessen i så mange mennesker, at SETI@home på en dårlig dag knuser lige under 30 millioner millioner tal i sekundet (30 Teraflops). Til sammenligning ligger den hurtigste, vildeste, sindssyge motherfucker computer i verden p.t. på 35,6 Teraflops, hvilket endda overgås af SETI@home på en god dag. Übercomputeren findes hos Earth Simulation Research and Development Center i Yokohama, der bruger den til klimaforudsigelser.
Hvor SETI@home kan stå under skrivebordet, fylder den japanske sværvægter i omegnen af en halv fodboldbane. Bagsiden ved SETI-systemet er, at det kun kan klare beregninger, der kan deles op i små bitte bidder, til gengæld følger det med computerudviklingen og fordobler sin hastighed omtrent en gang om året, gratis.
Det har naturligvis inspireret mange andre til at prøve lykken hos græsrødderne, og i dag doneres frivillig computer-tomgang på livet løs.
Inden for de beregningstunge grene af biologien kan man bidrage til at løse proteinstrukturer med Folding@home, og hvordan evolutionen har formet vores genomer med Genome@home. Mens FightAIDS@home er en af mange bestræbelser på at regne sig frem til nye potentielle mål for medicin mod sygdomme (en komplet liste ses på www.aspenleaf.com/distributed). Distributed computing har vist sig at være et paradis for hårdt ramte forskermiljøer med behov for stor beregningskraft, men der er slanger i paradiset.

De onde
Efter fildelingsprogrammet Napster blev lukket, er en ny generation af fildelingsprogrammer dukket op til glæde for alle, som ønsker gratis musik, video og software. Kazaa (www.kazaa.com) er et af de største på markedet, og ligesom med SETI@home henter man et gratis lille program, som gør det muligt at dele data med andre, der har programmet. Over 64 millioner har indtil videre hentet Kazaa.
Hvad man ikke får at vide er, at der følger et par ekstra programmer med i pakken. Et af programmerne er udviklet af firmaet Brilliant Digital Entertainment, som ønsker at udnytte brugernes computerkraft kommercielt, imens de deler filer.
Brilliant er et firma, der i forvejen beskæftiger med den lidt lyssky side af internettet kaldet spyware. Som navnet røber, er det software, der udspionerer brugernes surfvaner, og med jævne mellemrum rapporterer disse tilbage til moderskibet.
Den slags information er naturligvis mange penge værd for firmaer, der ønsker at reklamere på internettets hotspots.
Kevin Bermeister, som er Brilliants direktør, har ligesom akademikerne set det enorme potentiale i distributed computing og vil ifølge News.com aktivere programmet Altnet i løbet af de kommende to uger. Altnet vil ligesom SETI@home gøre Bermeister i stand til at høste den overskydende computerkraft fra de millioner brugere af Kazaa.

De grusomme
At Kazaabrugerne er blevet lokket til at downloade et program som Altnet har vakt en vældig debat på internettet. I modsætning til de noble forskningsprojekter som SETI, FightAids, Folding osv. ved brugerne ikke, om deres computer skal tjene et mål, de moralsk og etisk kan forlige sig med.
Indtil videre har firmaet ikke oplyst, hvad computerkraften skal sælges til, men Bermeister fremhæver, at det er vigtigt for Brilliant, at brugerne er informeret.
Tiden vil vise, om brugerne, der gladeligt udveksler kommerciel software, musik og film, har noget imod selv at blive udnyttet for profit.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her