Nyhed
Læsetid: 2 min.

Økologisk landbrug er en fordel

Den sunde fornuft omkring økologisk landbrug er blevet videnskabeligt underbygget i en schweizisk undersøgelse
Kultur
10. juni 2002

Der er godt nyt for økologisk landbrug. Et videnskabeligt studie i Schweiz gennem 21 år viser, at økologisk jordbrug ikke alene er sundere for miljøet, det er også energimæssigt mere effektivt end konventionelt landbrug.
Resultaterne, som blev fremlagt af Paul Mäder og kolleger i sidste uge i det ansete videnskabelige tidsskrift Science, sammenligner dyrkningen af vinterhvede, kløvergræs og kartofler på fire forskellige måder. Den konventionelle med kunstige pesticider, herbicider og kunstgødning; en mellemting mellem økologisk og konventionel; den økologiske med dyregødning og mekaniske lugning og den biodynamiske.
I gennemsnit over alle 21 år var udbyttet 20 procent lavere med de ikke-konventionelle metoder. Til gengæld tilførtes jorden mindre end halvt så mange næringsstoffer i form af gødning, og var op til 50 procent så energieffektiv målt i input overfor output.
»Det er højst relevant i forhold til den revision af vandmiljøplanen som er undervejs,« siger direktør for Økologisk Landsforening Paul Holmbeck.
»Det er en mere effektiv udnyttelse af ressourcerne, og det handler om at få mest miljø for pengene.«
Forskerne fandt også, at den biologiske mangfoldighed (såsom rundorme, edderkopper og svampe) var op til tre gange større end på de konventionelle marker. De viste, at den større biodiversitet giver en bedre jordstruktur, omsætter næringsstofferne mere effektivt og lader mere næring være tilgængelig for afgrøderne.

Specialisering
Danmark er også med helt fremme i den økologiske forskning, og de nye resultater bekræfter mange danske undersøgelser.
»Der er ingen tvivl om, at økologien har en gavnlig effekt på lang sigt,« siger Erik Steen Kristensen, som er leder af Forskningscenter for Økologisk Jordbrug, men ikke mener økologien er svaret på alt.
»Problemet er, at i de specialiserede landbrug, der f.eks. kun holder svin, høns eller planteavl, har man langt ringere energieffektivitet og betydeligt flere problemer ved sædskifte. I Danmark er specialiseringen blevet større i de sidste år, og det er her udfordringen ligger for økologien.«
Kristensen peger på de store problemer, landbruget har, med overproduktion af korn, og at problemerne ikke bliver mindre med den kommende udvidelse af EU mod øst.
»Som den økonomiske virkelighed er, kan de økologiske jordbrug ikke producere varerne ligeså billigt, så skal man hente fordelene på noget andet f.eks. mindre grundvandsforurening,« siger han.
»Politisk kunne man lægge landbruget om til økologisk brug i stedet for at give tilskud til braklægning.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her