Baggrund
Læsetid: 2 min.

Vi må leve med nervegift i vaccine

Man vil gerne af med det giftstofferne i vacciner, men der produceres ikke nok giftfri vaccine til at klare efterspørgslen
Kultur
31. august 2002

Danske forbrugere kommer til at vente i flere år på, at deres vacciner er fri for nervegift. Trods bekymrede miner på Christiansborg er det ganske enkelt ikke muligt at skaffe giftfri vaccine i rigelige mængder. Derfor er størstedelen af influenzavacciner tilsat kviksølvforbindelsen thiomersal som konserveringsmiddel.
»På verdensplan er der simpelthen ikke nok, fordi for få producenter har omstillet produktionen endnu,« siger overlæge Anne-Marie Plesner fra Serum Instituttet.
Nye resultater beskrevet i Information i går viser, at thiomersal er en meget potent nervegift, som er tilsat langt de fleste af de 600.000 influenza vacciner Serum Instituttet hvert år sælger. Det er den amerikanske biokemiker Boyd Haley fra University of Kentucky Medical Center, som fremlægger de nye data om thiomersals giftighed på Health Trends 2002-konferencen i København. Hans data sætter dels fokus på thiomersal som en vigtig faktor i den globale autisme-epidemi, dels viser han, at thiomersal er særdeles giftig i kombination med den aluminium, som er en vigtig bestanddel af mange vacciner.
Som det ser ud nu, kan det tage mange år før forbrugerne er fri for at bekymre sig om nervegift i influenza vaccinen.
»Tvivlen skal komme forbrugeren til gode. Jeg vil stille nogle spørgsmål til sundhedsministeren omkring det,« siger Birthe Skaarup, der er sundhedspolitisk ordfører for Dansk Folkeparti.
»Jeg er politiker og ikke fagperson, men når man får den slags spørgsmål skal man naturligvis prøve at få de relevante oplysninger.«
Oppositionens sundhedspolitiske ordførere har ikke været tilgængelige for kommentar.

Dansk studie
Sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har ikke selv fundet tid til at tage stilling til problemet, men på foranledning af Informations artikel har han bedt Nils Strandberg Pedersen, der er administrerende direktør for Statens Serum Instituttet om at udfærdige en betænkning.
»Der har været mistanke om, at der var en sammenhæng mellem thiomersal og udviklingen af autisme. Epidemiologiske undersøgelser tyder dog ikke på dette. Fra dansk side offentliggøres snart et studie, hvor stigningen i autisme i USA, hvor der indtil for nyligt er anvendt thiomersal-holdige børnevacciner, ikke er forskellig fra stigningen i Danmark og Sverige, hvor børnene ikke har fået thiomersal,« skriver han blandt andet.
»Det skal understreges, at voksne ikke udvikler autisme, og at der ikke er holdepunkter for sammenhæng mellem anvendelse af thiomersal-holdige vacciner og udvikling af neurologiske sygdomme hos voksne.«

Forbud på vej
Strandberg Pedersen har ikke set Boyd Haleys seneste undersøgelser, og kommenterer ikke hvornår de giftholdige vacciner fjernes fra markedet. Der findes allerede en thiomersal-fri influenza vaccine uden konserveringsmidler, men der er åbenbart for stor rift om den.
»Man arbejder på at få thiomersal ud af vaccinerne. Men det skal også være sådan, at vaccinernes kvalitet er i orden,« siger Plesner.
»Problemet er jo, at man er nødt til at have en steril vaccine, og de stoffer, der slår bakterier ihjel er sjældent totalt ugiftige,« siger Philippe Grandjean, der er professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet.
Han fortæller, at man i FN’s sundhedsprogram forsøger at få alt kviksølv inklusive thiomersal forbudt på verdensplan.
»Et andet problem er, at mistillid til børnevaccinerne kan skabe grobund for epidemier af de farlige sygdomme vi ellers vaccinerer imod.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her