Nyhed
Læsetid: 2 min.

Stærk nervegift i influenzavaccine

600.000 danskere, der hvert år vaccineres mod influenza, udsættes for nervegift. Nye data viser mulig sammenhæng til autisme
Kultur
30. august 2002

Hundrede tusinder danskere får hvert år et skud vaccine indeholdende en meget potent nervegift, som i dag sættes i forbindelse med en af årsagerne til autisme. Det drejer sig om konserveringsmidlet thiomersal, der er en kviksølvforbindelse og bl.a. indgår i vacciner mod influenza og leverbetændelse.
»Thiomersal er neurotoksisk ved ekstremt lave koncentrationer, og kan hos børn nå et niveau, der kan medføre alvorlige neurologiske skader for den udviklende hjerne,« siger den amerikanske biokemiker Boyd Haley til Information.
»Vores studier viser en forbløffende sammenhæng, der kan forklare, hvorfor der er flere drenge end piger, som udvikler autisme,« siger han, der i dag fremlægger sine resultater på Health Trends 2002-konferencen i København.
Globalt set er der en epidemilignende stigning af autister, som bl.a. i USA er blevet sat i forbindelse med kviksølvforbindelser som thiomersal, og sidste år henstillede Kongressen, at vaccineproducenterne stoppede thiomersal. Men thiomersal, der blev introduceret i begyndelsen af 1930’erne og siden er blevet brugt som konserveringsmiddel i alt fra vacciner til kontaktlinsevæske, er ikke sådan lige at slippe af med.
Thiomersal forekommer stadig i vacciner, bl.a. i størstedelen af de 600.000 influenzavacciner seruminstituttet hvert år sælger i Danmark.

Ikke i børnevaccine
»Det er ikke længere en del af børnevaccinen,« understreger overlæge på Serum Instituttet, Michael Stellfeld: »Vi har været lidt af et foregangsland og fjernede allerede thiomersal i 1992, men det er stadig i visse vacciner såsom influenza og japansk hjernehindebetændelse.«
Bl. a. Boyd Haleys undersøgelser har fokus på thiomersals giftighed. Han fremlægger nu, at det mandlige kønshormon testosteron forøger thiomersals dødelig effekt på nerveceller, mens det kvindelige hormon østrogen beskytter cellerne: »Dette kan forklare forholdet på 4:1 mellem drenge og piger, der bliver autister,« siger han.
Michael Stellfeld mener ikke, at der er belæg for at sige, at thiomersal er skyld i autisme-epidemien.
»Vi offentliggør snart et studie, hvor vi ser, at stigningen af autisme i USA ikke er forskellig fra stigningen i Danmark og Sverige, hvor børnene ikke har fået thiomersal« siger han.
Philippe Grandjean, der er professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet, mener, at årsagen til autisme er mere kompleks end blot thiomersal, men mener principielt, at alt kviksølv bør fjernes.
»Det er svær balancegang, og man må overveje alternativet,« siger Grandjean til Information.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her