Nyhed
Læsetid: 3 min.

Eftertanker

Kultur
6. september 2002


(2. sektion)

*»Fundamentalister går efter mere end bare at smadre skyskrabere. For at gøre listen kort er disse mennesker fjender af ytringsfrihed, politisk partipluralisme, almindelig valgret, jøder, homoseksuelle, kvinderettigheder, sekularisme, lårkorte kjoler, dans, skægløse mænd, evolutionsteorien og den frie kønsmoral.«
Salman Rushdie,
indisk/britisk forfatter

*»Vores egne hjem minder mere og mere om et varehus fyldt med dynamit skabt af millioner af fattige og dårligt stillede menneskers elendighed tilsammen. Der er rigeligt med terrorist-aspiranter med tændstikker og lightere, men det er det stadigt voksende bjerg af dynamit, som skulle vække bekymring blandt alle dem, der ønsker at undgå eksplosionen, og samle al deres opmærksomhed om at skride til handling.«
Zygmunt Bauman
polsk/britisk sociolog og forfatter

*»Efter den 11. september er det pludselig slået klik for os. Vi har bombet afghanske landsbyer – og deres indbyggere – sønder og sammen og givet det onde Taleban-styre og Osama bin Laden skylden for vores nedslagtninger, og nu har vi også givet de brutale militsfolk, som er vores allierede, lov til at henrette deres fanger.«
Robert Fisk
international politisk kommentator

*»Dette attentat er en lige så stor trussel mod verdensfreden, som attentatet i Sarajevo i 1914 var for Europas fred. Attentatet i Sarajevo udløste Første Verdenskrig. Attentatet i New York er akkurat lige så vigtigt, for det markerer indledningen til globaliseringens første krig.«
Paul Virilio
fransk filosof og medieforsker

*»Vores ledere er opsatte på at overbevise os om, at alt er i orden. Amerika er ikke bange. Vi har ikke mistet modet, selv om den 11. september vil blive husket som en skændsel, og selv om Amerika nu er i krig. Men alting er ikke i orden. Og dette var ikke Pearl Habor.«
Susan Sontag,
amerikansk forfatter og essayist

*»Verden vil sikkert aldrig få at vide, hvilke bevæggrunde der drev disse særlige kaprere, som fløj de skæbnesvangre passagerfly ind i dess særlige amerikanske bygninger. De var ikke selviscenesatte helte på ærens mark. De efterlod ingen selvmordsbreve, ingen politiske budskaber, og ingen organisation har påtaget sig ansvaret for angrebet.«
Arundhati Roy
indisk forfatter

*»Jeg har nu oplevet to dages krig i Amerikas største by. Men forestil jer en række af sådanne dage, en række dage der bliver til år ... Forestil jer mennesker, som allerede har oplevet, hvordan sådanne år er blevet til årtier – forestil jer deres korte liv som udelukkende består af dage som dem, vi netop har oplevet i New York.«
Denis Johnson
amerikansk forfatter

*»Da der formodentlig går hundredvis af levende bomber rundt, vil deres vold følge os ind i det 21. århundrede. Også menneskeofferet, denne vor arts urgamle skik, oplever på denne vis sin globalisering.«
Hans Magnus Enzensberger
tysk forfatter og kulturkritiker

*»En verdensmagt, der for første gang er såret på sin hjemmefront, er systematisk i færd med at varetage sine interesser i en pludseligt omdannet konfliktgeografi uden klare grænser eller synlige aktører.«
Edward Said
palæstinensisk litteraturforsker

n»Hvis murens fald var den sande afslutning på det 20. århundrede, så er der god grund til at argumentere for, at ødelæggelsen af World Trade Center er den sande begyndelse på det 21. Velkommen til den anden fagre nye verden!«

Timothy Garton Ash,
internationalt anerkendt
samtidshistoriker

*»Amerika vil først være sikker, når de, der trækker i trådene, ikke længere kan finde folk, som er parate til at ofre deres liv for at skade USA. Den nation, som engang sagde: »Giv mig jeres fattige, jeres svage, jeres sultne,« må betragte sig selv gennem verdens udbyttedes øjne.«

Ahdaf Soueif,
egyptisk/britisk journalist og forfatter

*»Den menneskelige ånd mangler ikke fjender, alligevel er ’faktoren Gud’ en af de mest hårdnakkede og ødelæggende – som det allerede er blevet bevist, og som det til vores ulykke også vil blive bevist i fremtiden.«
José Saramago
portugisisk forfatter

*»Jeg tror, at den fred, alle stræber efter, hverken lader sig etablere med magt eller med arrogance. Vejen til fred går både i Vest og Øst via kritik og selvkritik, via dialog, via en mere retfærdig fordeling af goder og muligheder.«

Bahman Nirumand
iransk litteraturforsker og forfatter

Udpluk fra antologien Tirsdag 11. september 2001 fra Tiderne Skifter

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her