Nyhed
Læsetid: 3 min.

Litteraturens fødsel – og genfødsel

Hver epoke har sin Homer – med Otto Steen Dues har vi fået en udgave til vor tid
Kultur
19. september 2002

ANALYSE
Iliaden og Odysseen – den græske litteraturs to store eposser – udgør den klassiske litteraturs rygrad og den vestlige litteraturs fødsel. Intet mindre. Det kan derfor ikke undre, at man i de efterfølgende århundreder igen og igen er vendt tilbage til begge værker, har imiteret, oversat, diskuteret dem. Samtidig har hver epoke haft sit bud på, præcist hvad det var, der gjorde dem til hjørnestene i den europæiske litteratur. Og hvad det er,
der stadig gør dem værd at læse.
Allerede det antikke Rom så op til og imiterede den noget ældre græske litteratur. Således skrev digteren Vergil i årene omkring Kristi fødsel Æneiden, et epos, der på én gang vedkendte sig sin gæld til Homers fortællinger – og søgte at overgå dem i kvalitet. Æneiden skulle være mere højstemt og statelig end sine græske forlæg, og det både i sprogdragt og i handling. For i det antikke Rom var eposset en højstemt, statelig genre. Og netop derfor fin.
Samme forestilling genfindes i den europæiske klassicisme. Epikken – som Homers to værker var lysende eksempler på – gav udtryk for den høje stil. De episke digte beskrev ærefulde menneskers ærefulde gerninger. Deri lå deres kvalitet.

Den græske verden
For romantikerne var det anderledes. Ifølge den tyske filosof G. W. F. Hegel udtrykte Homers værker således ikke litteraturens højeste stilleje. De aftegnede i stedet det antikke Grækenlands væsen. For Hegel var Iliaden og Odysseen billeder på dén antikke væsensfylde, det sammenfald mellem bevidsthed og verden, der var gået tabt i moderne tid.
Forestillingen om det episke værk som et billede på en hel epokes væsen lever videre hos os i dag. Som bekendt kaldes romangenren ofte den moderne tids epos. De giver os nemlig billeder af den verden, vi lever i. Deri ligger deres særegne kvalitet, siger man.
Men det sidste århundrede har også sine bud på de homeriske værkers særlige kvalitet. Især er Odysseus blevet gjort til billede på det moderne menneske. Og netop derfor skulle Odysseen stadig være relevant. Som grundstamme i den europæiske litteratur taler Homer til det 20. århundredes sjæl, trods sin alder er det et moderne værk, der giver udtryk for den moderne eksistens’ konflikter.

Værkers storhed
Der er altså helt overordentligt stor forskel på de måder, man gennem tiderne har forstået de homeriske værkers storhed. Sjovt nok genspejles det i oversættelsestraditionen.
Vi har ingen førromantiske, danske oversættelser af Homer. Det er, set med nutidens øjne, godt det samme: Den engelske digter Alexander Pope, som i starten af 1700-tallet påtog sig at overføre Odysseen og Iliaden til engelsk, tøvede ikke med at revidere i handlingens mere krasse scener – og fravalgte i øvrigt det homeriske heksameter.
Oversættelser fra romantikken har vi derimod flere af. I 1825 udkom en dansk versionering af Odysseens første seks sange, udført af ingen ringere end Poul Martin Møller:
»Manden besynge du, Musa! den heel forslagne, der flakked/ Vidt om Land, da forstyrret han havde det hellige Troja,« lyder hans indledning. Stilen er også for datiden arkaiserende – det skulle ligne noget, der kom fra fjerne tider.
Som Erik Skyum-Nielsen gør opmærksom på ovenfor, gælder noget lignende ikke Otto Steen Dues nye bedrift af en oversættelse. Tværtimod ligger den godt i munden, forener den præcise oversættelse med nutidens sprogbrug, skriver han. Og kommer dermed med en ros, der svarer til en moderne forståelse af de episke værkers storhed: Skønt antikke taler de til netop os.
At Otto Steen Due bruger hele sprogets register, fra det højeste til det laveste stilleje, føler vi i dag som et æstetisk plus, i øvrigt. I klassikken havde det været en skandale uden lige.
Således fødes den europæiske litteratur ikke blot i de homeriske eposser. Den genfødes også, og det i hver enkelt epokes gendigtning af de to klassiske hovedværker: Odysseen og Iliaden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her