Nyhed
Læsetid: 2 min.

web.hvad.hvor

Kultur
19. september 2002


www.perseus.tufts.edu
*I anledning af Otto Steen Dues nyoversættelse af Odysseen er det på sin plads at henvise til den klassiske litteraturs fremmeste side på nettet. Perseus.tufts.edu er en sand guldgrube for enhver, der har den mindste kendskab til de klassiske sprog; her finder man ikke blot klassikerne oversat, men også i deres originale, latinske og oldgræske form. Og så bruges muligheden for viderelink til at give tiltrængt grammatisk og leksikal støtte: Klikker man på et af ordene i de originale tekster, ja, så dukker ordets betydning og grammatiske form op i et vindue, en fantastisk støtte for alle os, der er rustne i de antikke sprogs vokabular, morfologi og syntaks. Siden indeholder også primærtekster fra den engelske renæssance, masser af billedmateriale, links og andre nyttige informationer. nexø

www.kb.dk/elib/lit/dan/wilster/
*På mange måder erstatter Otto Steen Dues oversættelse den danske senromantiker Christian Wilsters Odysseen fra 1837. Faktisk kan denne findes som fuldtekst på nettet. Ovennævnte link, der er en del af Elektra, Det Kongelige Biblioteks digitale klassikerarkiv, fører en videre til Wilsters to Homer-oversættelser; den flittige bruger kan derefter sammenligne gamle og nye valg. »Musa! fortæl mig om Manden, den vidtbefarne, som flakked / Meget omkring, da han havde forødt det hellige Troia,« hedder det hos Wilster. Og i den nye version: »Muse, fortæl mig om manden, den aldrig forlegne, der flakked, viden omkring da han først havde styrtet det hellige Troja.« Det bør nævnes, at også Emil Aarestrups samlede værker er at finde på Elektra.
nexø

www.litteratursiden.dk
*Litteratursiden.dk er det, man bedst kan kalde et nyt multisite for den danske litteratur, nyligt oprettet af bibliotekerne i Vejle, Silkeborg, Horsens, Gentofte og Århus. Her finder man ikke blot anbefalinger af gode bøger - såvel det letbenede som det mere krævende får et ord med på vejen - men også links til www.forfatternet.dk og deres omfattende lager af forfatterportrætter. Derudover indeholder siden allehånde bognyheder, artikler om aktuelt bogstof, bredere historiske nedslag og korte fortolkninger af kvalitetsbøger fra de sidste 20 år. Kort sagt: den perfekte, velinformerede, virtuelle bibliotekar. Ønsker man derefter at låne bøgerne selv, ja, så er et link til www.bibliotek.dk placeret strategisk i øverste højre hjørne, og derfra er en bestilling til det lokale folkebibliotek så let som en leg.
nexø

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her