Nyhed
Læsetid: 2 min.

Bogkort

Kultur
31. oktober 2002

*Kritik Det nye nummer af tidsskriftet Kritik, nr. 159, er netop kommet på gaden. Tro mod sin intention spænder tidsskriftet denne gang over alt fra skarpe ledere til filosofiske grundtekster, litteraturhistorie, kulturkritik og debat. Lederen er som altid skarp og nuanceret, denne gang en kritik af den siddende regerings universitetspolitik. Filosofien repræsenteres af artikler af den danske fænomenolog Dan Zahavi, imens Torben Bredsdorff deler sol og vind lige i en kort artikel om forholdet mellem begreberne modernisme og avantgarde i dansk litteraturkritik. Endelig skyggebokser forfatteren Jens-Martin Eriksen i fræsende, monokulturel stil mod en udflydende modstander kaldet politisk korrekthed. Efter sigende skulle den optræde i nærværende avis’ spalter, og det endda i overvældende doser. Eller er det en retorisk vindmølle, rejst af den danske højrefløj?

*Bettina Heltberg skriver ikke bare klummer og anmeldelser i det konkurrerende dagblad Politiken og udgiver ikke bare en nøgleroman om livet på samme avis i dag. Hun læser også op af sin roman, Deadline, og det endda i Paludans Bog og Café, der ligger i Fiolstræde, København. Arrangementet løber af stablen i dag klokken 17. Der er gratis entre.

*Hyperion Den tyske digter Friedrich Hölderlin er samtidig med romantikken; hans store oder kan også læses som en forløber for den moderne lyrik, han har været en umådelig inspira-tion for danske digtere i det 20. århundrede. Hölderlin skrev også et mærkelig kærlighedsroman, kaldet Hyperion. Denne opføres som skuespil i morgen på Bådteatret. Billetter kan bestilles via Goethe-instituttet på 33366451. Herfra kun en enkelt advarsel – eller lækkerbisken alt efter evner udi fremmedsprog: Stykket foregår på tysk.

*Haderslev Befinder man sig i omegnen af Haderslev, kan man med fordel kigge ind forbi kulturhuset Bispen, hvor digterne Pia Tafdrup og Søren Ulrik Thomsen – hvis nyeste bog, Det bedste og det værste, er noget så sjældent som en lyrisk best-seller – får følgeskab af den svenske poet Marie Silkeberg. Oplæsningerne er del af Haderslev Kulturfestival 2002, der er den 10. i rækken. Arrangementet starter klokken 19, og der er gratis entre.

*Lyrik & musik Søndag 3. november mødes ny lyrik og kompositionsmusik i professionelle og performative rammer – i Århus. Bag arrangementet står gruppen Orfeus ved Christina Dahl og Anne-Mette Skovbjerg, der planlægger en ny uropførsel hver måned. Gennem en række arrangementer vil Orfeus etablere en professionel platform for samarbejde mellem lyrikere og komponister og senere også dansere og billedkunstnere. Første samoptræden bliver med den svenske komponist Martin Q. Larsen og danske Lars Bukdahl, der fremfører nye digte og bearbejdninger af den tyske dadaist Kurt Schwitters lyddigte, bl.a. dennes Nyse-scherzo. Arrangementet finder sted kl. 20 i teaterhuset Katapult, Rosengade 11. Det efterfølgende arrangement er med lyrikeren Henriette Houth og komponisten Helle Solberg og finder sted samme sted en måned senere. pc

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her