Nyhed
Læsetid: 2 min.

Bogkort

Kultur
17. oktober 2002

*Reuter Forlaget Branner og Korch genudsender Bjarne Reuters tre ungdomsbøger om Hugo, Bertil og mafiabossen Don Fefe, betitlet henholdsvis Casanova, Tropicana og Vendetta – hvert bind koster 99 kr. Selvom serien ikke er helt så kendt som andre af Reuters klassikere, er den på ingen måde at kimse ad, se blot følgende, næsten surreelle replikskifte mellem personen Albin og Bertil. Albin starter:
»Jeg har lige set tv-avis, jublede han.
Det er der så mange, der gør, men jeg vil hellere spille Ludo.«

*Benny I går udkom anden udgave af Benny Andersens samlede digte. Den første, der udkom i 1998, har i alt solgt over 100.000 eksemplarer – et på alle måder fuldstændigt uhyrligt antal bøger. På den anden side er Andersen det nærmeste, vi kommer til en nulevende nationaldigter; hvilke andre nulevende danske digtere får sig et fakkeltog fra det danske folk i 70 års fødselsdagsgave? I den nye udgave er Andersens seneste digtsamling, Sjælen marineret, der udkom i 2001, inkluderet. Bogen udgives på Borgen, koster 225 kr. og har ikke mindre end 1.040 sider.

*Aidt Den danske digter Naja Marie Aidt er gået i samarbejde med den svenske billedkunstner Håkan Blomqvist. Resultatet er en illustreret bog med 22 nye Aidt-digte på såvel dansk som svensk: Begyndelsen til en historie/ Så börjar en historia. Visse af digtene vil gå igen i Aidts bog Balladen om Bianca, som udkommer i slutningen af oktober; her citeres to strofer fra et af de andre: »Du kommer selv med kortene/ del dem rundt. Én hånd ryster/ den anden holder fast, meld pas// det betaler sig i længden, det har ingen pris/ at vente skønt alting koster:/ At besøge et andet menneske. At tie.«
Både Naja Marie Aidt og Håkan Blomqvist kan mødes på Ystad kunstmuseum lørdag d. 19. oktober klokken 15, hvor hun læser op, og hans billeder udstilles.

*Paul Auster Det var på det nærmeste en international nyhed hertillands, da Paul Auster dette forår lod sin nyeste bog have verdenspremiere på dansk. Nu er den amerikanske version af Illusionernes Bog udkommet, den får også derovre glimrende anmeldelser. I et interview i New York Times forklarer Auster i øvrigt, at det sværeste ved at skrive The Book of Illusions var bogens mange beskrivelser af gamle stumfilm: »Det var en af de største udfordringer, jeg har påtaget mig som forfatter,« forklarer Auster, »at skrive filmene på en måde, så læseren oplever dem som film og ikke bare som beskrivelser af film.«

*Island Forlaget Vindrose udsender den islandske forfatter Einar Már Gudmundssons bog Drømme på jorden som paperback. Bogen, der handler om livet på Island i det 20. århundredes første halvdel, kaldte allerede ved sin oprindelige udgivelse på dansk i 2001 på de danske anmelderes lovord.
»Einar Mar Gudmondsson demonstrerer endnu en gang, at han er Skandinaviens fremmeste magiske realist,« skrev Bent Vinn Nielsen således i denne avis. Bogen kan fås for den nette sum af 99 kroner og er oversat af ingen ringere end kritiker ved Information Erik Skyum-Nielsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her