Nyhed
Læsetid: 3 min.

Ensidighedens nådegave

Sognepræst Rolf Slot-Henriksen er en driftig mand, der ikke er bleg for at sige, hvad han mener om islam – men ofte går det for stærkt for den produktive præst, som beskyldes for sjusk og fusk
Kultur
28. oktober 2002

Portræt
Rolf Slot-Henriksen er sognepræst i Bredballe på 26. år, formand for foreningen Dansk Kultur, flittig foredragsholder og forfatter til talrige bøger – først og fremmest om islam. Han er aktiv og arbejdsom:
»Engang nåede han otte gudstjenester på én juleaften,« fortæller Niels Erik Søndergård, næstformand i Dansk Kultur –en forening, hvis formål er at styrke den danske kultur og identitet.
For det er Rolf Slot-Henriksen også: dansksindet. Ganske vist er han født og opvokset i Hamburg, men han flyttede i begyndelsen af 70’erne til Århus for at læse teologi, og har siden 1977 været bosat i Bredballe, hvor han stadig er sognepræst.
Bredballe er en by, hvor parcelhusene ifølge Slot-Henriksen selv »ligger som en grød ned over bakkerne.« Men den danske idyl er imidlertid i fare, mener han. Truslen kommer udefra, nemlig fra mulismerne. I flere bøger og læserbreve har Slot-Henriksen kommenteret og analyseret islam, og lørdag udkom hans femte bog i stribe om emnet. ’Koran-Kommentaren’, hedder den, og omhandler Koranens oprindelse og afhængighed af Biblen. Hans bøger plejer at afføde heftig debat blandt religionsforskere og andre interesserede, for Rolf Slot-Henriksen er en mand, der siger, hvad han mener. Dr. theol. Johannes Aagaard, som i sin tid var professor for Slot-Henriksen ved Århus Universitet, fortæller:
»Han har ensidighedens nådegave. Han tør sige, hvad han mener er sandt. Selv om han ved, at modsigelserne kommer.«

For stærkt
Men af og til går det for stærkt for den flittige sognepræst.
»Han tager sig ikke altid den tid, det tager at verificere de citater, han benytter sig af. I enkelte tilfælde har han derfor misforstået nogle citater,« siger Johannes Aagaard.
Mere kritisk er forfatter Aminah Tønnsen, som tidligere har følt sig fejlciteret af Slot-Henriksen: »Hans bøger er fyldt med grundlæggende faktuelle fejl, ufuldstændige og decideret ukorrekte kildehenvisninger, fejlcitater, umarkerede citater og et syndigt virvar af citater og forfatterens egne holdninger uden angivelse af, hvad der er hvad. Det er et personligt angreb mod islam.«
Samme syn på Slot-Henriksens skriverier har forfatter og oversætter af Koranen, Abus-Salam Madsen:

Plukker
»Han plukker lige halvdelen af et halvt vers i Koranen og siger noget generelt om alle muslimer, uden at sætte citatet ind i den rette sammenhæng,« siger han.
Et eksempel på Rolf Slot-Henriksens tvivlsomme arbejdsmetoder er ifølge Abus-Salam Madsen hans argumentation for, at det i visse tilfælde er tilladt for muslimer at lyve.
I sin nye bog argumenterer Slot-Henriksen for sin påstand udfra en passage i Koranen, som lyder:
»De tror, de kan bedrage Allah, men Allah er bedre til at bedrage.« Til det siger Abus-Salam Madsen:
»Det citat siger jo ingenting om, hvad muslimer i dag må og ikke må. Hvad er det for en argumentation? Tværtimod står der utallige steder i Koranen, at det er forbudt at lyve.«
Disse kritiske kommentarer om Rolf Sloth-Henriksen arbejdsmetoder afviser næstformanden i Dansk Kultur, Niels Erik Søndergård:
»Nogle af hans bøger kunne måske godt trænge til en ekstra korrekturlæsning, men jeg har aldrig set, at han på nogen måde skulle være fagligt uhæderlig. Det er ren politik, når folk beskylder ham for den slags. Rolf Slot-Henriksen er en kapacitet og et ærligt menneske.«
Johannes Aagaard er enig:
»Rolf Slot-Henriksen er gennem tiden blevet udsat for en yderst uretfærdig personlig hetz på baggrund af sine udgivelser.«
Driftig eller dumdristig? Løgner eller øjenåbner? I hvert fald en driftig mand, der tør tale frit fra leveren.

*Rolf Slot-Henriksen 51 år og født i Hamburg. Han har gennem 25 år arbejdet
som sognepræst i Bredballe. Aktuel med bogen ’Koran-Kommentaren’

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her