Til Næsen
Der er nye tal om markedsandele for de lande, vi får vores vin fra.
Mest falder det i øjnene, at det franske tab af marked ikke blot fortsætter, men at det accelererer. Det går faktisk rigtig elendigt. Før atomsprængningerne ved Muroroa i 1995 var omkring seks ud af ti vinflasker på danske middagsborde franske, siden faldt det til fire ud af ti, og på blot et år er den franske andel nu faldet fra 38,5 procent til nu 33,4 procent. Det må være en meget ringe trøst for de franske, at de stadig er vor største leverandør.
Det er ikke kun i Danmark, fransk vin har problemer. Der høres defaitistiske kommentarer om, at løbet er kørt også fra kyndige franske iagttagere af vinens verden.
Det er nok for tidligt at kaste håndklædet i ringen. I toppen af pyramiden har en række franske topvine stadig et (fortjent) ry som værende blandt de ypperste, og områder som det sydlige Rhône og det vældige Midi i syd beviser jævnligt, at der også i Frankrig kan laves kvalitetsvin, som kan betales af den almindelige forbruger.
Det er lige før, man får lidt ondt af de franske vinfolk men det går over igen, når man tænker på den arrogance, som ikke mindst bordeauxfolket viste, mens det gik godt.
I september udgav mad- og vinskribenterne Niels Lillelund og Ulrik Boesen en slags kogebog Alt lykkes i en gasovn hvori de på en både hyggelig og anvendelig facon charmer og hygger sig gennem alt fra dansk borgerkøkken til det højere gastronomiske skoleridt. Bogen rummer også sund vinfornuft, og lad os som bidrag til forståelsen af franskmændenes og ikke mindst Bordeauxs markedsmæssige deroute se, hvad de skriver. Nemlig at det har været det sikre gavevalg tre billige eller halvbillige flasker bordeaux med et fint slot på etiketten i en trækasse, der ikke gør den bedre, kun dyrere. »Billig bordeauxvin er formodentlig det dårligste vinkøb, man kan gøre, for den store underskov af små producenter laver en masse bras i ly af de berømte klassificerede vine, som ingen mennesker længere har råd til at købe.«
Lillelund og Boesen anbefaler, at man skulle man have fået en ung og tyndbenet bordeaux i huset giver den en lille skvæt portvin for at gøre den drikkelig. »Gem ikke en billig bordeaux længe i kælderen, det bliver den kun ringere af.«
Jeg tror ikke, de to herrer skal vise sig i Médoc og omegn med det første. Men det er sigende, at man kan læse sådan en svada fra to velrenommerede og kompetente vinskribenter. Danskerne er et ret vinkyndigt folkefærd, og de rå tal viser, at fransk vin i almindelighed og måske den jævne Bordeaux i særdeleshed har fået et imageproblem, som hverken hånlig fnysen, kast med nakken eller besværgende snak om terroir har nogen effekt på.
*Alt lykkes i en gasovn. En bog om at lave mad. Ulrik Boesen og Niels Lillelund. JP Bøger. 200 sider. Illustreret. Kr. 278.