Læsetid: 2 min.

web.hvad.hvor

31. oktober 2002

www.adl.dk
*Det omfattende og elektroniske Arkiv for Dansk Litteratur åbner i dag. I arkivet finder man fuldtekster af en række store danske forfatterskaber i såvel faksimile som tekstudgaver. Hvilket er fint, men ikke særlig ophidsende; man sætter sig jo ikke ned og læser en roman på sin computerskærm. Arkivets primære funktion er da også som opslagsværk og til eftersøgninger. Hjemmesiden har en god og lettilgængelig søgemekanisme, der gør det muligt f.eks. at konstatere, at ordet »natpotte« ikke optræder i Gustav Wieds forfatterskab, og at ordet »maanesyg« kun optræder en enkelt gang på side 76 i bind 11 af de samlede værker. Det sker i Fædrene æde Druer, med sætningen: »Men da slap Eleven vild af Rædsel sit Tag i den Døde og for tudende som en maanesyg Hund ud af Stalden.« Man ser nok nytten, hvis der er et citat eller lignende, man ikke lige kan få på plads. Gustav Wieds forfatterskab er kun et af 70, der er registreret i arkivet. Blandt de andre finder man H. C. Andersen, Emil Aarestrup, Hans Egede Schack og en lang række andre danske klassikere.

www.biblioteksvagten.dk
*Biblioteksvagten.dk er en side drevet af de danske folkebiblioteker. Her kan man stille den slags spørgsmål, man normalt stiller til sin folkebibliotekar, men gøre det over nettet. Og vil så få svar inden for kort tid. Er man så naiv, at en folkebibliotekar kun kan besvare spørgsmål som: »Hvor står Jan Kjærstads romaner henne?«, bør man gå ind på undersiden »Hvor blev svaret af?« Den er oprettet som en service til de, der mailer spørgsmål ind, men hvor svarene af den ene eller den anden grund ikke når frem via mail eller telefon. spørgsmålene falder bredt, fra »Hvor mange cykelproducenter er der i verden, og hvordan er markedsandelene fordelt?« – Biblioteksvagten kan ikke svare på stående fod - over »Findes der en bog om Istedgade?« – svaret er umiddelbart nej – til »Hvad er årsagen til, at Anden Verdenskrig sluttede?« – man henviser til en hjemmeside.

www.aldaily.com
*Nettidsskriftet Arts and Literature Daily består først og fremmest af henvisninger til andre tidsskrifters artikler om kultur, litteratur og uddannelse. Sådan noget bør respekteres, især når det som på Arts and Literature opdateres dagligt. Man finder for tiden henvisninger til et interview med den engelske forfatter David Lodge, artikler om, præcist hvor fejlagtige de psykologiske profiler af Washington-snigskytten viste sig at være, om den amerikanske kritiker Harold Blooms nyeste bog – og om forfatteren Gore Vidal, der anklager Bush-regeringen for at have kendt til angrebene den 11. september sidste år. Nåja, og artikler, den amerikanske digter Dana Gioia, der netop er blevet udnævnt til formand for den statslige, amerikanske kulturpengetank, The National Endowment of Arts. I den mere spøjse ende finder man et essay, der diskuterer, hvorvidt japansk mad af natur er venstre- eller højreorienteret.

www.abebooks.com
*Ligesom de skandinaviske antikvariater har antikvariat.net, har alverdens antikvariater en hjemmeside, hvor man kan lede efter bøger, der ikke længere er i normal handel. Opsætningen minder påfaldende om den på Amazon.com – der er ved at være standard for boghandlere på nettet – og mængden af katalogiserede bøger særdeles imponerende. Her finder man alle slags bøger i alle prislejer: abebooks.com reklamerer med at have en førsteudgave af John Steinbecks ’Tortilla Flat’. Prisen er kun 8.500 amerikanske dollar.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu