Baggrund
Læsetid: 5 min.

'Vi er alle ånder'

Til psykisk supermarked i K.B. Hallen for alt det, der ikke kan forklares logisk. Folk stod i kø for at komme ind
Kultur
2. november 2002

Man greb sig i at tænke: »Kom nu i gang med miraklerne, mand!«, men for det første var det ikke mirakler, men clairvoyance, og for det andet tager Graham Bishop sig den tid, han behøver, for at forklare, at det ikke er altid, man kan få kontakt med ånderne og da slet ikke med den ånd eller afdøde man selv gerne vil i kontakt med. Det er ånderne, der indbyrdes afgør, hvor der er et behov og ikke kun et ønske. De tjekker også selv, om der er nogen i rummet, de kender, og der er måske 5.000 af dem lige her, omkring os.

Ikke alle oplysninger vil være 100 procent korrekte

Vi er i KB Hallen til den årlige mystik-messe, som åbnede i går med et vældigt rykind kø helt ud til Peter Bangsvej og lige nu sad vi i Pejsesalen blandt 150-200 mennesker, hvoraf mange kender Bishop fra TV 2 Zulus serie, Åndernes Magt, som har gjort ånderne uhørt populære og givet dem vind i sejlene.

Udramatisk seance

Den første ånd, der kommer, er en gentleman, sidst i 50'erne, tyndhåret, med barket hud, som har haft problemer med maven, da han var i live. »Af min højde, men slankere,« oplyser mediet. Han, der er englænder, er en venlig, yngre til midaldrende mand i lyse bukser og lyse-grøn, kortærmet skjorte, som man kunne møde på en bodega eller et universitet. Seancen foregår udramatisk. Ingen uhygge her.

»For sandheden er, at alle kan få kontakt. Kun jeres hjerner forhindrer jer,« siger han. »I er født ind i denne verden fra åndernes verden. I er alle ånder...«

Bishop slipper mere signalement løs i små doser. Vi holdes i spæn-ding, og vil nogen reagere? Vil nogen genkende den tyndhårede mand? Faktisk syntes Deres udsendte at kunne genkende sin længst afdøde far.

Som tupperware

Forinden har vi set nærmere på de mange tilbud i Hallen. Clairvoyance, håndlæsning og tarot er der mest søgning til.

Magiske homeparties! Sådan nogle har Steen Jørgensen arrangeret i 25-30 år. »Man samles i et privat hjem ligesom til tupperware-demonstrationer,« forklarer han. »Jeg gi'r forskellige forståelsesparametre på åndernes magt, f.eks. hvorfor nogle mennesker kan hjælpe politiet med at opklare mord. Det gælder om at bruge det psykiske positivt og ikke negativt som i voodoo. Ligesom en brødkniv den kan man stikke i maven på en anden eller skære brød med.«

Jørgensen kunne tale om det længe, så vi går videre til Finn Nielsen, der arbejder med jordstråler. En test koster kun 20 kr. men så kan man f.eks få at vide, om ens sygdomme skyldes, at ens seng derhjemme er placeret i et magnetisk felt. Det er som at finde vand med en kløftet pilekvist blot er det et par kobber-stænger, der giver udslag.

Sara, der er elev på en Freinetskole i Valby, får efter en test at vide, at hun skal flytte sin seng ca. 40 centimeter til siden for at komme ud af feltet. Hun har et Hartmanns-kryds ved maven, konstaterer Nielsen.

Sara prøver også det nye hit på udstillingen: Ansigtstydning. André Corell kan blot ved at se på hendes kæbe fortælle, at hun kan lide at være handlekraftig, hvilket bekræftes af hendes næse. Men hun er også tilbageholdende, for hun føler sig mange gange forkert og er derfor mistroisk. Det ses på øjnene. André foreslår, at hun laver ånde-drætsøvelser et par gange om dagen. Hun er »opfarende, når nogen gør noget etisk forkert.«

Sara synes, han har ret. »Det er virkelig underligt,« siger hun.

Dirren og sitren

Nu fanges vores opmærksomhed af en stand, hvor en kvinde sidder på en stol, mens to andre kvinder står hos hende. Hun er bristet i gråd, men et øjeblik efter ler de alle tre. Hvad sker? Standen er en afdeling under den danske folkekirke.

Kvinden, Jonna Ørby, 45 år, sygeplejerske:

»Jeg har aldrig været til sådan noget og har heller ikke noget med Jesus, men tænkte, at nu ville jeg prøve, for jeg har noget gigt. De to (andre) kvinder holdt om mig, og jeg så den ene kvindes hånd ryste, hun dirrede, og denne sitren forplantede sig til mig. De takkede Vorherre og Helligånden. Så vældede følelserne frem. De blev bevæget, jeg blev rørt, også over at to kvinder sådan vil helbrede en, men det ramte mig klokkerent, og det, jeg lærte, var, at jeg skal passe på mig selv og evt. søge nyt arbejde, fordi min krop er tappet for energi, sagde de.«

Et horoskop på en computerskærm, Madame Dunk med lysende sten, en løsrevet stemme:

»Find dig selv, find den, du er«.

En ordentlig aura

En mand kigger en kvinde dybt i øjnene, mens han holder og læser hendes hånd (150 kr.). Et veritabelt supermarked for det alternative. Dér står en mand og purrer op i en pelsklædt kvindes hår med noget, der ligner et for-størret piskeris, og flere steder ligger kvinder - kvinderne er i overtal - på en briks og bliver healet.
En af dem er 38-årige Kimie, der er inden for luftfart, og som har nogle små-skavanker. Om healingen hjælper på sigt, ved hun ikke, men føler en øjeblikkelig lettelse.
Deres Udsendte har en ordentlig aura på i dag, fremgår det af et foto, som Anita fra Energitårnet tager. Det tolkes af Lisa:

»Du er i en periode med forvandling. Det materielle er ikke så vigtigt for dig mere. Du er vant til at have kontrol via dit arbejde, du har haft svært ved at lukke folk ind i dit hjerte og har været inde om noget vrede, men du er blevet bedre til at lytte og modtage kærlighed...«

»Det passer altsammen,« siger jeg.

»Ja, selvfølgelig, for ellers sidder jeg et forkert sted,« siger Lisa.
Men tilbage til Bishop i Pejsesalen, der kan videregive en meddelelse fra den tyndhårede afdøde til en af tilhørerne:

»Han siger, at alle i hans familie er stædige æsler, også han selv, men det er bedre at have familie end at have ret. Han blev ensom, og nu kan han se, hvor dumt det var at være stædig. Det er meddelelsen...«

Bishop får kontakt med ånd nr. 2, som er en kvinde på 30 år med leverpostejfarvet hår, som døde af kræft, og der er noget med juli måned... Genkender nogen hende?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her