Nyhed
Læsetid: 2 min.

Bogkort

Kultur
14. november 2002

*Samtid »Hvis politikerne havde læst mere litteratur og litteraturteori, ville de næppe have begået så alvorlige fejl, som de gjorde under Balkan-krigene.«
På trods af påstande så uhyrlige som ovenstående har den norske litterat Arild Linnebergs bog Tretten triste essays om krig og litteratur fået smukke anmeldelser i sit hjemland. Nu får han svar på tiltale i det norske tidsskrift Samtiden, hvor
Aage Borschgrevink i en spruttende anmeldelse mener, at Linneberg lider af noget så simpelt som magtmisundelse – og at han i øvrigt skriver ligeså renfærdig propaganda, som noget, den amerikanske regering kunne producere. Læs også om norsk filosofis nestor, Arne Næs, og Tariq Alis »brev til en ung muslim« i det sidste nummer af Samtiden.

*Direktør Selvom han næppe kommer til at optræde i offentlighedens søgelys, bør det vel oplyses, at Egmont-koncernens bogdivision den 1. december får ny direktør. Tom Harald Jensen kommer fra en stilling som leder af det norske forlag N.W. Damm & Søn, og kommer som bogchef i Egmont til at stå i spidsen for samme forlag samt Achehoug, Egmont Lademann og det svenske Egmont Richters. Tom Harald Jensen er uddannet civiløkonom og har været i forlagsbranchen siden 1978.

*ØK Nummer 39 af tidsskriftet Øverste Kirurgiske er på gaden og præsenterer som sædvanlig en overordentlig blandet landhandel. Indholdet spænder fra tyske Paul Celan til danske Jens Blendstrup; også kvaliteten svinger betænkeligt. God er den fortsatte collage-tegneserie om Smart og Bimbo, der lader Leif Davidsen søge ind på forfatterskolen – og hvad med følgende antianmeldelse af en ikke-eksisterende digtsamling?
»Gitte Glamsbjerg skriver godt. Hun kan det der med at se på naturen. Hun kan det der med at skildre støvet, der falder ned på en hale, en blomst og en græsplæne. Hun kan se det uendelige i det støv. Hun kan støve det støv af, så det virkelig lægger sig på den gedehale.« Og så fremdeles.

*Drama Dansk dramatik i 90’erne gennemgås i Kirsten Verners lille fagbog Samtidens vidner – det ny tids drama. Hendes konklusion er klar: På trods af al tale om teaterkrise er der blevet skrevet masser af god, ny dramatik de sidste 10 år. Peter Asmussen, Line Knutzon, Jokum Rohde og mange andre taler med tidens stemme og vælger at gøre det inden for teaterets rammer; man kan faktisk tale om en egentlig bølge, en bemærkelsesværdig generation. Mener Kirsten Verner. Samtidens vidner er udgivet på det lille forlag Drama og koster 198 kroner.

*Bestsellere Susanne Bjerrehus’ Livet i mine mænd sælger godt for tiden og ligger derfor på førstepladsen i Bog & Idés ugentlige salgslister. Hun efterfølges af Leif Davidsen – Dostojevskijs sidste rejse – og af Jakob Kvists portrætbog om præsten Jørgen Møllehave, blot betitlet Møllehave. Jean M. Auel ligger nummer fire, Jens Christian Grøndahl er helt nede på en femteplads med den ellers anmelderroste Et andet lys.
Kilde: Bog & Idé

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her