Baggrund
Læsetid: 5 min.

Frøer og åkander et græsrodsinternet er på vej

Nyt brugerskabt internet truer de store medieselskaber og står på grænsen til at revolutionere hverdagen for alle, der bruger mobiltelefon, internet og spiller computer
Kultur
1. november 2002

(2. sektion)

Fremtidens net
Mens giganter som AOL Time Warner og Microsoft kæmper om kontrollen over adgangen til internettet, er forbrugerne begyndt at få øjnene op for en ny og billig teknologi, som meget vel kan inderhale giganterne. Det kunne ligne en ideologisk græsrodskamp, men er snarere et spørgsmål om en veludviklet sans for dovenskab, der har åbnet nye døre.
Wi-Fi (wireless fidelity) eller IEEE 802.11 for de indviede bliver brugt til at surfe trådløst på nettet og blev udviklet for at undgå de huller i væggene og ormegårde af ledninger, som hurtigt omgiver computere.
Der er imidlertid en række visionære og magtfulde personer, der har fået øjnene op for nogle langt mere vidtrækkende aspekter af Wi-Fi.
»Hvis der er én enkelt ny teknologi fra de seneste par år, som vil få en eksplosiv effekt, så er det 802.11,« siger Microsofts direktør Bill Gates.
Og grundlæggeren af MIT’s MediaLab ved Berkeley University, Nicholas Negroponte, ser Wi-Fi som begyndelsen til et helt nyt og gratis internet bygget af brugerne.
»Alt, hvad du tog for givet omkring telekommunikation, vil ændres. Store kabel- og trådløse telefonselskaber vil blive afløst af mikrooperatører, som i millionvis væves sammen i et globalt tæppe af bredbåndsforbindelser,« skriver han i teknologibladet Wired.

En helt simpel ide
Det er aspektet om et brugerskabt lynhurtigt trådløst net, hvor alle kan komme på, ingen skal betale for en dyr ADSL-adgang, og ingen har kontrol, der kan få vidtrækkende konsekvenser og i sidste ende være en alvorlig trussel for en række store firmaer såsom TDC, Tiscali, Orange, Vivendi, Lucent, AOL Time Warner m.fl. Men for brugerne vil det være genialt:
»Opfindelsen af Wi-Fi står over for at ændre vores liv på en markant og positiv måde. Jeg vil endda sige: Wi-Fi er et af disse græsrodsfænomener, der snart vil være lige så udbredt som computeren selv,« siger John Patrick, tidligere internetchef for IBM.
Hvad er det så? Wi-Fi er en meget simpel idé og er allerede udbredt også herhjemme. I stedet for at trække ledninger fra hver computer til et internetstik i væggen kan man nøjes med at sætte en lille radiosender – basen – ind i væggen. Basen fordeler båndbredden trådløst med radiobølger gennem luften til alle computere i en radius på op til 300 meter. Det er meget nemt og smart, hvis der er personer i firmaet, som bruger bærbare computere og ikke altid sidder på den samme pind, eller hvis man selv er glad for at sidde blødt i sofaen med sin laptop og en kop the uden at blive kvalt i et myecelium af ledninger. Eller forestil jer at nyde en kop latte på en fortovscafé, mens I surfer rundt på nettet. Skør og overflødig dovenskab?
Firmaet Organic Networks mener, det er en god idé, og har allerede opstillet basestationer på en række trendy caféer i det centrale København, så alle med en bærbar computer med et lille indstikkort gratis kan surfe og læse e-mails. Tanken er at sælge abonnementer til internettet – ligegyldigt hvor du er. Lufthavne som Kastrup Lufthavn er med, hoteller er med, cafeer som Starbucks-kæden er med, og i USA skønnes 18 millioner baser solgt til firmaer og private.
Men det virkelig smarte opstår, når de almindelige brugere køber en base. Hvad nu hvis jeg har en base i min lejlighed? Så vil naboen, underboen, overboen, dem i den næste opgang og dem på den anden side af gaden kunne gå på nettet via min forbindelse. Måske 50 mennesker. Eller hvis man bor i et villakvarter, så vil de nærmeste naboer kunne benytte min base. Og det skulle ikke genere mig – der er masser af båndbredde.

Vandliljer overalt
Løfter man sig lidt op over landjorden og betragter en vej, et kvarter eller en hel by fra oven kan man måske forestille sig Wi-Fi senderne som små cirkler ud over kortet – lidt ligesom vandliljens store runde blade.
Vandliljer og frøer kalder EU-Kommissonsformand Romano Prodis teknologiske vejleder, Alessandro Ovi, visionen for Wi-Fi. For det er, når vandliljerne bliver så udbredte, at deres store blade begynder at overlappe, at der pludselig opstår en mulighed for et helt andet net end det internet, vi kender i dag. Der vil være et usynligt net af radioforbindelser overalt, forbundet til hinanden gennem internettet. Og det er fint nok i sig selv, men der er intet som helst i vejen for, at mobiltelefoner, PDA’er, digital-tv, computerspil mm. ikke også skulle kommunikere via 802.11.
Og dér opstår pludselig truslen mod de store telefondrømme med UMTS-licenser og G3-fremtidstelefoner.
Når nok brugere har købt en lille base til kun 1.000 kr. er det bare et spørgsmål om at udnytte kapaciteten. Og det går hurtigt. Båndbredden på 802.11 er rigeligt stor – i begyndelsen 11 Mbit/s, men er allerede oppe på 50 Mbit/s, hvilket kan sammenlignes med den hurtigste ADSL-forbindelse på 2 Mbit/s eller G3 telefonerne ,der er planlagt til – om to – år at have en bredde på blot 1 Mbit/s.

Farvel til internettet
Men telekommunikationvisionen for 802.11 kan gå videre. Endnu mere revolutionerende og visionært er det skridt, der følger lige i hælene på Wi-Fi-nettet. Når brugerne selv har købt og installeret et hav af baser fordelt ud over byen i et stort rundt vandliljenet – hvorfor skal de så betale for en dyr kabelopkobling til internettet?
Internettet er jo blot hjemmesider på computere, og om systemerne snakker sammen gennem kobber-/lyslederkabler eller via radiosendere betyder ikke noget for brugeren. Det er her, frøerne kommer ind.
Hvis alle vandliljernes blade overlapper i en tyk grøn plamage, kan man skære ’stilken’ til internettet over. I stedet for at suse igennem kobberstilken ud på internettet kan vi som små frøer hoppe fra vandliljeblad til vandliljeblad og lynhurtigt udforske hele systemet af radioforbundne computere.
Med digitaliseringen af telefonsystemet og mobiltelefonernes udbredte succes er computerindustrien kommet på banen med en tilsyneladende urelateret teknologi 802.11.
Mens teleselskaberne så i en anden retning, er Wi-Fi på få år blevet en reel trussel, og intet tyder på, at udviklingen stopper der. Standarden findes allerede i flere varianter og bliver kun hurtigere, billigere og bedre. Et alternativt brugerskabt internet, hvor ingen skal betale for adgang, og ingen udøver kontrol, er på vej.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her