Nyhed
Læsetid: 2 min.

Kraftig stigning i autisme

Antallet af autister er voldsomt stigende over hele verden. Debatten raser om det skyldes miljøfaktorer eller vacciner. I mellemtiden står forældre og samfund med et voksende problem
Kultur
9. november 2002

Vækst
Nyhederne om autisme vælter ind. Et alarmerende studie fra Californien viser, at en voldsom stigning af børn med infantil autisme var langt større end hidtil antaget. Ifølge rapporten er antallet af børn med infantil autisme i staten steget fra 2.778 i 1987 til 10.360 i 1998.
I denne uge kunne et stort dansk studie frikende MFR-vaccinen imod mæslinger, røde hunde og fåresyge for at være årsag til autisme.
I Vestre landsret begynder den 26. november en retssag om en 11-årig pige med autisme. Et sagsanlæg mod Den Sociale Ankestyrelse, fordi forældrene ønsker, at myndighederne skal anerkende, at deres pige udviklede autisme som følge af en seksdobbelt vaccination.
Moderen Annelise Matthiesen Ådum siger, datteren udviklede sig normalt indtil vaccinationen, derefter var hun »som i en glasklokke«.
Autisme er stigende globalt, ingen kender med sikkerhed årsagen, men den seneste tids rapporter er benzin på bålet i debatten om autisme. Der er imidlertid kun to muligheder – at diagnosekriterierne er ændret eller at en ukendt miljøfaktor som vaccinationer er på spil.

Kun indicier
For forældrene er det en voldsom og traumatisk oplevelse at få et barn med autisme, og mange søger en forklaring. Børnevacciner, tungmetaller, kost, cholesterol og mange andre faktorer har været i fokus, men indtil videre er der kun indicier.
Herhjemme er antallet af mennesker med autisme ti-doblet siden begyndelsen af 1990’erne, men forskere og behandlere henviser ligesom i udlandet til, at autismespektret siden 1994 er udvidet.
»Det gør, at vi får en stor pukkel, men nu begynder det at stagnere igen,« siger ph.d. studerende Marlene Lauridsen fra Afdeling for Psykiatrisk Demografi ved Psykiatrisk Hospital i Århus.
Autisme er en diagnose, som strækker sig over et kontinuum fra nogle, der har kontakt- og kommunikations-vanskeligheder i svær grad og samtidig er mentalt retarderede til nogle, som er godt begavet og har problemerne i lettere grad.
Eksperterne fremhæver også, at der er en omvendt sammenhæng mellem stigningen i autisme og faldet i antallet af mentalt retarderede.

Dyrt at lade være
»Hvis man tidligere både havde mental retardering og autisme, fik mental retardering forrang. Og den praksis har ændret sig således, at autisme i dag har forrang,« siger chefpsykolog Anegen Trillingsgaard fra Børne- og Ungdomspsykiatrisk Hospital i Risskov.
Selv om der er adskillige andre gode argumenter for en kunstig samfundsskabt stigning tør ingen eksperter afvise en ukendt miljøfaktor.
Om stigningen er kunstig eller skyldes en miljøfaktor ændrer ikke ved det faktum, at samfundet står overfor en meget stor byrde. Al forskning viser, at man kan lette sygdommen betydeligt ved at sætte ind tidligt med intensiv behandling. Det er dyrt, men dyrere at lade være.
Det kræver imidlertid, at politikere tager stilling til hvad vi skal med de her børn og at de tænker langsigtet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her