Nyhed
Læsetid: 3 min.

Ikke kun Austers kone

Den amerikanske forfatteren Siri Hustvedt måtte skuffe feministerne i sit publikum og afsløre, at hun trods temaerne i sine bøger ikke er feminist
Kultur
9. november 2002

Litteratur
Det siges, at der bag enhver stor mand står en kvinde. Des større manden er, des stærkere skulle man tro, at kvinden ville være. Bag succesforfatteren Paul Auster står ganske rigtigt en kvinde: Forfatteren Siri Hustvedt.
Om hende er det ofte blevet antydet, at hendes forfatterskab blot er kendt, fordi hun er forfatteren kone. Men andre onde tunger siger det modsatte: Hun er meget bedre end sin mand.
Fredag aften talte Siri Hustedt i Kvinfos bibliotek på Christians Brygge. Anledningen var hendes nye roman, der udkommer på dansk i december. Det jeg elskede er hendes tredje bog.
Kvinfo – Center for information om kvinde- og kønsforskning – havde inviteret forfatteren til at tale om kønsidentitet og postmodernisme, og det var der åbenbart flest kvinder, der ville høre om. Kun en enkelt mand havde i hvert fald fundet 50 kroner frem fra tegnebogen for at høre forfatteren blive interviewet af Leonora Christina Skov, der har redigeret kvindeantologien De Røde Sko – Feminisme nu. Rød var Christina Skov nu kun på læberne. Ellers var hun
iklædt sort nederdel, nedringet sort top, sorte nylonstrømper og ditto højhælede sko.
Siri Hustvedt læste et kapitel højt fra Det jeg elskede, der handler om to nabofamilier – kunstnere og intellektuelle – der bor i New York.
»Hegel, Husserl, Heideggger,« læste hun og viste, at hun som sin mand har en forkærlighed for europæisk filosofi i amerikansk prosa. Så snart hun var færdig kunne intervieweren i de sorte sko ikke vente længere.
»Jeg bliver nødt til at spørge,« sagde Leonora Skov Christensen. »Er du feminist?«
Det kunne Siri Hustvedt kunne svare tøvende på.
»På en måde ja, fordi det naturligvis er forkert den måde verden er skruet sammen på. Men min definition af kønsidentitet er meget løs. Modsat mange amerikanske feminister mener jeg ikke, at kvinden er bedre end manden – eller rettere sagt: Hun er slet ikke så anderledes. Tænk bare på Margaret Thatcher.«

Rengøringsvanvid
Hustvedt to første bøger fortælles af og handler om unge, usikre kvinder. I Det jeg elskede er de kvindelige fortællere udskiftet med en 70 år gammel mand.
»Som I ved,« sagde Siri Hustvedt og modtog straks bekræftende nik fra salen, »er manden meget centralt placeret i samfundet, og det giver ham mere fokus som fortæller. Men det var nu også derfor jeg har gjort min 70 år gamle mand til jøde: For at han ikke skulle blive alt for central.«
Det gjorde intervieweren nysgerrig. Hun ville gerne vide om Siri Hustvedt mente, at mandens stemme var privilegeret.
»Tro mig,« svarede hun, »det var rart at låne den lidt. Men jeg tror egentligt, at valget af en mandlig fortæller har noget at gøre med alle de mænd, jeg har elsket: Min far, min mand. Jeg forestillede mig hvordan de havde det,« sagde Siri Hustvedt og udbyggede det med den mandlige stemme:
I bogen langes der ud efter en unavngiven kritiker og en ditto journalist. »Man oplever så mange frygtelige ting som forfatter,« forklarede hun smilende og lod ane, at det havde noget at gøre med en anmeldelse og en skidt journalist.
»Medierne er blevet til et så fladt fænomen, at selv det mest intime og følte udsagn i pressen, forekommer løsrevet fra enhver dialog – det er frataget sin menneskelighed. I den forstand er jeg lidt kulturkonservativ: For mig handler det om noget så gammeldags som en personlig moral, og jeg vil hellere tie end at deltage i den slags.«
Her forlod den enlige mandlige tilhører salen, mens Siri Hustvedt forsøgte sig med en karakteristik af det modsatte af den mandlige stemme.
»Jeg elsker klarhed, og jeg elsker rengøring: Renhed, skarpe kanter. Det er ikke fordi jeg lider af rengøringsvanvid, men verden er så sløret når man iagttager den. Det er også sådan jeg håber min prosa er: Skarp. «

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her