Nyhed
Læsetid: 4 min.

Mellem æblet og kønnet

Folk må ifølge digteren Mette Moestrup gerne behandle hendes digte som æbler: De må gerne æde dem. I morgen udkommer hendes bog, ’Golden Delicious’
Kultur
13. november 2002

Litteratur
»Spil nåe punk eller a skier på boer/ sagde min bordherre senere på aftenen«. Så bramfrit og nordjysk kan et digt begynde. Digtet står i Mette Moestrups anden digtsamling. Titlen er Golden Delicious.
»Golden delicious er navnet på de æbler, som sælges i supermarkederne og DSB-kioskerne. Det er ikke tilfældigt, at jeg har valgt et æble – vores kultur er jo fuld af betydningstunge æbler. Æblet forbindes med ungdom, visdom, religion og seksualitet; udveksling mellem kønnene.
»Men samtidig er Golden delicious en helt almindelig hverdagsfrugt, som med næsten for smukke ord påstår, at den er delikat, gylden og lækker. Jeg vil gerne have, at mine digte rummer den samme kombination af noget almindeligt og smukt, noget billigt og betydningstungt. Og for min skyld må folk gerne behandle mine digte, som de behandler et golden delicious.«
»De må gerne æde digtene. For mig er digte ikke noget ophøjet, de er ikke guddommelige størrelser. Jeg interesserer mig for sprog om og mellem mennesker.«

Dolores, Dolores
Dolores er en gennemgående figur i Golden Delicious, hvis anden del hedder »Dolores, Dolores«. Her er digterjeget 15 år ligesom Dolores, og suiten handler om de to teenagerpigers forhold; om hvordan »Dolores smurte vaseline på sin mund og min« og »Dolores’ bror kneppede mig i sovesofaen.«
»Dolores er et kritisk forsøg på at konstruere en muse. Hun er et sammensurium af utrolig mange ting: Navnet har hun fået fra pigen i Vladimir Nabokovs Lolita, som gjorde et stort indtryk på mig, da jeg læste den som teenager, og hendes udseende er modelleret over skuespilleren Chloë Sevigny. Desuden er der glimt af piger, jeg selv har kendt i hende.«
Og det vrimler med figurer i bogen: Superman, Batman, Sølvpil, Hwang Chin-i, Ingrid Marie, digteren Georg Trakls søster Margrethe Trakl, Dostojevski og digterinden Emily Dickinson.
»Man kan vel godt kalde det et postmoderne træk ved min nye bog, at den er befolket med så mange navne fra både høj- og lavkulturen. Men jeg er jo også vokset op i en virkelighed, hvor grænserne mellem det høje og det lave er udviskede. Igennem min opvækst har populærkulturen helt selvfølgeligt blandet sig med finkulturen. Fjernsyn og tegneserier har altid været en del af min verden, samtidig med at litteraturen hele tiden har været inden for rækkevidde. Så blandingen af Sølvpil og Dickinson er for mig helt uproblematisk, og det tror jeg såmænd er tilfældet for mange i min generation.«

Som min elskede
Også det mandlige kønsorgan stikker sit skaldede hoved frem i Golden Delicious, der på mange måde tematiserer forholdet mellem kønnene. Som regel fremtræder lodrette stive genstande som symboler for det erigerede kønslem. Sådan tolker man gerne poesi. ’Se,’ siger dansklæreren, ’se: Der var et fallossymbol.’
Men trafikken går også den anden vej. Som linjer fra digtet »Rose« indikerer: »Pikken kan være metaforisk – Min elskede er som en pik.«
Og senere: »Pikken kan være metonymisk og forskyde sig fra banan til vaniljeis eller allegorisk og stå for sig selv med stort ligesom Døden i kutte.«
I dette digt er der hentydninger til flere mandlige digtere, bl.a.
Niels Frank og Henrik Nordbrandt.
»Det handler nu ikke specielt om Nordbrandt, men om muser og om begærsmonologen som sådan. I Golden Delicious forsøger jeg at indkredse, hvad en muse egentlig er for en størrelse – og om de overhovedet kan bruges til noget.«
Mette Moestrup forklarer en forskydning fra sin første digtsamling Tatoveringer fra 1998 og frem til bogen med navn efter et æble:

Humor under overfladen
»I min debutsamling lå humoren og lurede under overfladen. I Golden Delicious har den mange steder fået lov at komme helt op til overfladen.«
»Jeg bruger punchlines for at give læseren et signal om, at der godt må grines.«
»Humoren er vigtig, fordi den giver mig mulighed for at gå ind på områder, som ellers kan være meget svære at tale om. Det er ligesom lidt lettere at tale om visse dele af den mandlige anatomi, når der smiles samtidig! Men humoren er ikke kun et teknisk redskab, som kan bringe mig tættere på de pinlige emner. Den er simpelthen også en del af mit sprog, og afspejles derfor også i min digtning. Humor skal bare ikke være noget, man gemmer sig bag, den skal så at sige være ærlig. Jeg har ikke noget imod store udsving, og bogen rummer alt fra slapstick til patos.«

Dolores, Dolores
Dolores missede med sine uens øjne.
Dolores sagde uens betyder ikke glas.
Dolores smurte vaseline på sin mund og min.
Dolores’ knæhaser var som små bryster.
Dolores talte sort og lo til en papirlanterne.
Dolores’ bror kneppede mig i sovesofaen.
Dolores havde herpes, vi så en pornofilm.
Dolores havde silkegarn o.a. i cigarkassen.
Dolores’ duft blev tung i noget prikket.
Dolores med blyant på sedlen krøllet sammen.

© Mette Moestrup, fra digtsamlingen ’Golden Delicious’, 2002

FAKTA
Mette Moestrup
Mette Moestrup er født i 1969. Hun debuterede som lyriker i 1998 med digtsamlingen Tatoveringer. Mette Moestrup er cand. phil. i Litteraturhistorie fra Aarhus Universitet. Desuden underviser hun på Forfatterskolen i København og har været medredaktør på tidsskriftet Den Blå Port. I morgen udkommer hendes anden digtsamling Golden Delicious

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her