Nyhed
Læsetid: 2 min.

web.hvad.hvor

Kultur
28. november 2002

Kafka i fabrikkerne
*Schiller-Nationalmuseet i den tyske by Marbach – der ligger lidt nord for Stuttgart og var Friedrich Schillers fødeby – har netop åbnet udstillingen Kafkas Fabriken. Denne belyser med et væld af fotos, modeller og andet materiale forholdet mellem Kafkas forfatterskab og arbejdsliv ved »Arbeiter-Unfall-Versicherungs-Anstalt für das Königsreich Böhmen in Prag« og gør det på sjældent frugtbar vis, mener Frankfurter Zeitung. Ikke blot har man fremfundet kuriøse objekter (man finder blandt andet en meget tidlig filmstrimmel med Kafkas forlovede, Felice Bauer, på arbejde og onkelens motorcykel), udstillingen viser også, hvordan Kafka via sit arbejde som ingen anden tysk forfatter kunne betragte den industrielle revolutions dynamik nedefra, fra arbejdernes perspektiv. Og viser, hvordan disse erfaringer giver ekkoer gennem hele hans berømte forfatterskab. www.dla-marbach.de

Chomsky på film
*Siden sin lille, kontroversielle pamflet om den 11. september er den amerikanske lingvist og politiske debattør Noam Chomsky blevet noget af en mediefigur i USA. Nu er der endda kommet en film med ham, kaldet Power and Terror: Noam Chomsky in our Times. New York-avisen The Village Voice er noget kritisk, både over for filmen og over for Chomsky selv: »Der er mere politisk substans i et kapitel fra et af mandens utallige interviewbøger end i denne film,« mener man og fortsætter: »Chomsky kan næppe bære en personlighedskult – selv ønsker han kun at være de dårlige nyheders budbringer, er reserveret, uden charme. Samtidig skriver eller siger han sjældent noget, det ligefrem kræver en ph.d. at forstå, og det på trods af hans ry for at være ufatteligt begavet og en ’politisk filosof’.«

Crichton og Cage
*Den amerikanske spændingsforfatter Michael Crichton, manden bag uforglemmeligheder som Jurassic Park, udkom i mandags med sit nyeste opus, kaldet Prey. Her er det ikke dinosaurer og genmanipulation, der udgør den teknologiske skurk, men derimod en potent blanding af bakterier og nanoteknologi. Som altid er salget overvældende, også selvom Crichton endnu ikke er taget til nåde i det litterære parnas. Det afholder ikke ham selv fra at komme med flatterende sammenligninger. Til den tyske avis Süddeutsche Zeitung forklarer Crichton således sin egen arbejdsproces på følgende måde: »Komponisten John Cage satte altid tilfældigt fundne ting ind i sine musikstykker, lyde, tonesekvenser eller noget andet, sådan som han nu fandt dem. Jeg har det på samme måde, når jeg skriver.«

Byron som buksetrold
*En ny udstilling om den engelske digter Lord Byron, der for tiden vises på The National Portrait Gallery i London, fremlægger de endelige beviser for digterens biseksuelle livsførsel. Bag det ligger mere end akademisk nyfigenhed. Ifølge udstillingens skaber, Fiona McCarthy, sandsynliggør det nye materiale, at det var frygten for en sodomi-retssag, der fik Byron til at flygte fra England i 1816. – For at ende sit liv som nationalhelt i Grækenland, hvor han deltog i kampen for landets uafhængighed. Alt sammen ifølge den engelske avis The Guardian.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her