Nyhed
Læsetid: 2 min.

Bogkort

Kultur
5. december 2002

*Vinduet, tidsskriftet, som norsk Gyldendal nu udgiver på 56. år, slutter sit seneste nummer med dette minidigt af debutanten Martin Johannes Møller: »GEPARDJEGETSPÆNEROVERSIDEN.« Tidsskriftet begynder med en artikel af Tomas Thøfner om lydpoesi og et uddrag af hans og Morten Søndergaards »Hypoteser for to stemmer«. Derimellem findes så eksempelvis Øyvind Bergs introduktion til og prøveoversættelser af østrigeren Ernst Herbeck (1920-91), der henslæbte hele sit voksenliv på Niederösterreichischen Landesnervenklinik og skrev digte på lægernes opfordring, efter at ’psykopatologisk kunst’ kom på mode i 60’erne. Derudover findes der en bunke bidrag, som både grafisk og, hvad indholdet angår, på interessant manér stritter i alskens retninger. Tjek www.vinduet.no

*Ariel, det svenske tidsskrift, der er udkommet siden 1918, introducerer i det nye nummer tre yngre litauiske digtere: Eugenijus Alisanka, Gintaras Grajauskas og Sigitas Parulskis. Alle tre er fødte i 60’erne og besidder, ifølge redaktionen, en så dyb individualitet, at tanker om påvirkninger gøres om ikke betydningsløse, så sekundære. Dertil kommer artikler om Gulag og Nicolau Água-Rosada, prins af Congo. Tjek www.ariel.nu

*Søren Ulrik Thomsens seneste digtsamling, Det værste og det bedste, er nu gået i 6. oplag og dermed trykt i 12.000 eksemplarer. »Og der er endnu tre uger til jul!« som forlaget kvidrer.

*Julen står jo for den metaforiske dør, og bogverdenen ruster sig til forbrugsræset: Af nyudkomne julebøger kan nævnes Julerim – din garanti for succes juleaften af en vis Martin S, Glade jul. 24 dejlige danske julenoveller redigeret af Michael Toubro, Julegæsten. Den store danske julebog 2002 redigeret af Kay Holkenfeldt, Hanne Hundige og julen af Tomas Lagermand Lundme og Ulrikka Strandbygaards Johan Julerød.

*Søren Mørch holder denne torsdag et foredrag om ’Henrik Pontoppidan og højskolen’. Det sker kl. 20 i Pressens Hus i Skindergade og koster 35 kr. for ikke-medlemmer.

*Øverste Kirurgiske holder sin månedlige oplæsning i aften kl. 20 på The Lab, Vesterbrogade 107B. Følgende modige skribenter vil stirre i mikrofonens enlige øje: Christian Dorph, Charlotte Weitze, Jens Blendstrup og Thomas Krogsbøl. Desuden vil nogen (eller noget), der kalder sig bandet 16-17, spille op. Bandmedlemmer er: Jeppe Brixvold, Lars Frost, Claus Handberg Christensen, Janus Kodal, Lars Skinnebach og Nikolaj Stochholm. Der er som vanligt gratis adgang.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her