Læsetid: 4 min.

Drevet frem af sex-drift?

Danskerne er – ifølge debatbøgerne – et anti-kommunistisk, nykristent, xenofobisk og liderligt folkefærd, der udkæmper voldsomme slagsmål i dobbeltsengen og diskuterer indførelsen af det apolitiske systemskifte hen over en cappucino på den nærmeste café
20. december 2002

(2. sektion)

Debattens bøger
Hvis man skal tro de debatbøger, der er udkommet i løbet af de seneste år, befolkes de danske øer af et sælsomt folkefærd. Samtidig med at koldkrigerne i den ældre generation gør rasende udfald mod deres jævnaldrende på den venstre-intellektuelle fløj, diskuterer deres børn kønsroller og kvindebevidsthed, og de hippe – men i stigende grad barnløse – repræsentanter fra omkring-de-30-generationen gemmer sig fra virkeligheden på caféer i indre by, hvor de drømmer om Det Nye Systemskiftes komme (altså den nye verden, hvor højre og venstre samt den sociale udstødning vil være elimineret) og forsøger at ryste chokket over den bristede it-boble af sig.
Og ude i forstæderne trasker indvandrerne rundt – forladt af alle andre end Bin Laden og Bertel Haarder.
Eller for at sige det på en anden måde: Et vue ud over de mest betydningsfulde debatbøger i Danmark giver et skarptegnet billede af brudfladerne i et samfund, der tøvende men sikkert er ved at vikle sig ud af provinsialiteten og ind i en ny, endnu uafklaret verdensorden.
Mest dominerende fremtræder bøgerne inden for den kategori, som man kan kalde for islam- og indvandrerbøger. Allerede før den 11. september 2001 havde de første debattører meldt sig med krav om en skrappere kurs over for islam, men siden angrebet på World Trade Center er markedet for islam-kritiske bøger nærmest eksploderet.
Ralf Pittelkows Islam og verden efter 11. september, Kaare Bluitgens Til gavn for de sorte og Erik Holsteins Det frontale kultursammenstød udgør de mest markante hjemlige produktioner i en udgivelsesbølge, der også har skyllet en række udenlandske bøger op på de danske strande, herunder ikke mindst Hvad gik galt. Vestens påvirkning og Mellemøstens svar af den engelske professor Bernard Lewis.

Fælles for de fleste af de islam-kritiske danske udgivelser er, at de rummer en høj grad af antiintellektualisme. Det ligger som en mere eller mindre underforstået præmis i bøgerne, at nu skal der gøres op med den politisk korrekte elite, der hidtil har nægtet folket en reel debat om udlændingeproblematikken.
Dermed ligger disse debatbøger i høj grad på linje med de antikommunistiske udgivelser, som blandt andet Bent Jensen med Gulag og glemsel og Stalinismens fascination og Bertel Haarder med Hvem holdt de med? har stået bag. Disse bøger er også præget af et opgør med de venstreintellektuelle og deres årelange knæfald for Stalin og hans kammerater.
Det er kort sagt ikke småting, de venstreintellektuelle må finde sig i for tiden. Fremstillet som en flok højrøde, politisk korrekte indvandrervenner, der er villige til at se igennem fingre med folkemord, bliver de overdraget til fri jagt i den offentlige debat.
Spørgsmålet er imidlertid, om denne udsatte samfundsgruppe efterhånden eksisterer længere. Og hvis den gør – har den så nogen realpolitisk betydning?
Mange af dem, der i deres ungdom bekendte sig som kommunister, er for længst svunget omkring og blevet det borgerlige samfunds fremmeste flagellanter. Og resten er vel nærmest pryglet til tavshed og gemmer sig bag deres skrivepulte på universitetet eller i de udbetalte villaer i forstæderne, hvorfra de plejer køkkenhaven og verdensbilledet. Og nægter at sige undskyld.
Næ, så er der mere dynamik over kønskampen, der er blevet revitaliseret af en række unge kvinder, der har sat et fornyet angreb ind på en række af mændenes sikreste bastioner, såsom retten til at blamere sig i store forsamlinger, komme sent hjem fra arbejde og prioritere karrieren over familielivet.
I bøger som Nu er det nok, så er det sagt og Fisseflokken kræver pigerne at blive bedømt efter de samme spilleregler, som mændene oprindelig opstillede for at afgøre konkurrencerne mellem sig selv på arbejdspladserne og de højere læreanstalter.
Og mændene har svaret igen ved at udsende bøger som Hvordan mand, Mandedage og Pikhovederne, hvori de beretter om vanskelighederne ved at fungere som mænd i et samfund, hvor de centrale funktioner i stigende grad bliver feminiserede.

Løsrevet fra både den antikommunistiske og kønspolitiske litteratur står debatten om det nye systemskifte – altså den verden, der venter os på den anden side af industrialiseringens afvikling, ophævelsen af højre-venstre-skellet i dansk politik 0g indførelsen af videnssamfundet.
Fremmest i denne diskussion – der lidt hånligt bliver kaldt for café-generationens yndlingslegetøj – står Borgerlige ord efter revolutionen og Det ny Systemskifte, begge bøger der forholder sig positivt til fremtidens udfordringer. Hvorimod Informations egen Du glade verden peger på alle de svagheder, som vi trækker med os ind i den nye tidsalder, uanset hvilket system vi vælger at skifte til.
Måske skulle man derfor overveje den tanke, at det slet ikke er muligt at skabe det retfærdige samfund på jord? Det er i hvert fald den tese, som Søren Krarup med stadig større vægt lægger ind i det offentlige rum.
Sammen med sin fætter Jesper Langballe og i samarbejde med Venstres Birthe Rønn Hornbech har præsten fra Seem erobret en vis magt på Christiansborg, og samtidig har han skrevet flere debatbøger, hvor han fra sit udgangspunkt som Tidehvervsmand gør op med de venstreintellektuelle (der var de igen!) og kulturradikale.
Krarup får dog modstand fra andre kirkelige skikkelser, blandt andet den radikale præst Asger Baunsbak-Jensen, der i sit forfatterskab anviser behovet for større nærhed blandt mennesker som et centralt element i fremtidens samfund.
Og i tv-reklamer kan vi hver aften opleve Tor Nørretranders hævde, at alle de handlinger, som vi mennesker foretager, er drevet af behovet for at få sex. Det budskab har han indtil videre solgt 27.000 bøger
på, så tilbage er der vel kun at spørge:
Gælder det også produktionen af debatbøger?

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu