Nyhed
Læsetid: 3 min.

Jeg hører Amerika synge

Patriotisme eller propaganda? Amerikanske forfattere fortæller deres land til resten af verden
Kultur
10. december 2002

Dokument
Den amerikanske regering har bedt 15 forskellige forfattere fortælle resten af verden, hvad det vil sige at være amerikaner, og hvordan det har påvirket dem som forfattere. Bogen er blevet forbudt i USA som regeringspropaganda. Men den anbefales som orientering om USA i resten af verden.
Information bringer uddrag fra tre af svarene i antologien Writers on America:
Naomi Shibab Nye er datter af en palæstinensisk far og en amerikansk mor. Hun har skrevet romaner og redigeret adskillige antologier for lyrik: »Min palæstinensiske far kom til USA med et skib i 1951, han smed sine gamle bukser fra Jeriko overbord lige inden båden lagde til i New York City. Hvad skulle han med gamle bukser, hvis han skulle starte et nyt liv?«….
»I dag ser jeg mig omkring i dette gigantiske rum med digtere og lyttere i alle aldre og tænker: Ufatteligt. Enhver stemme er velkommen. Ingen siger: Brug min stil. Jeg tænker: Dette er min anden familie. Den familie som adopterede mig. Ordenes verden har hjulpet mig til at kortlægge dette mystiske væsen. Vi er så forskellige i vores excentriske mangfoldige land, vore veje har sat farve på så mange landskaber, kulturer og historier indtil nu. Hvis jeg med ét ord skulle beskrive denne verden, ville jeg bruge ordet: Accept. I en familie med så mange forskellige stemmer er ingen udelukket. Kan I høre mig? De små både er på vej ud til jer.«

Sværgede flaget
Richard Ford, tidligere pullitzerprisvinder. På dansk er bl.a. udkommet romanerne Uafhængighedsdag og Sportsjournalisten: »Jeg kan ikke huske, hvornår det gik op for mig, at jeg var amerikaner. Da jeg som seks-årig sværgede flaget troskab? Da jeg gjorde militærtjeneste som 18-årig? Da jeg var tyve og kom i flåden?«.…
»Der er i dag en forfatter i Tetjenien, som skriver om…. ja oplevelse af Tetjenien. Og han skriver de samme bøger, som jeg skriver; eller bedre bøger. Godt, siger jeg. For alle disse år hvor jeg har været amerikaner, har gjort mig i stand til at anerkende mine ligheder med, mit slægtskab og min kollegialitet med nogen, jeg aldrig lærer at kende og det at være at amerikaner har således gjort mig i stand til at udleve litteraturens mest værdifulde visdom – det at være amerikaner og amerikansk forfatter har tjent mig særdeles godt.«

All-American
Julia Alvarez er født i den Dominikanske Republik. I sit bidrag spiller hun på den amerikanske digter Walt Whitmans berømte: I Hear America Singing: »Jeg ville aldrig være blevet forfatter, hvis ikke min familie var emigreret til USA da jeg var ti år gammel. Jeg voksede op i 1950’erne i et diktatur på den lille caraibiske halvø som hedder Den Domnikanske Republik. Det er kultur med en stor tradition for mundtlig fortælling, men det er ikke en litterær kultur. Jeg voksede op blandt mennesker, som betragtede læsning som en asocial aktivitet der kunne ødelægge helbredet og morskaben i tilværelsen.«….
»Ved at blive alt det vi kan være og ved aldrig at glemme vores ansvar for at hjælpe hinanden, kan vi skabe en nation og en verden hvor alle hører hjemme og enhver har sin egen sang. Jeg ser min selv som en amerikansk forfatter i denne ånd; ikke kun som USA-amerikaner, men som en der også hører til begge de amerikanske kontinenter. Med mine rødder i den sydlige del af Amerika, (mine fortællinger, min historie, mine spanske og caraibiske rytmer) og min uddannelse og erfaring i Nordamerika, er jeg i sandhed en all-Americanforfatter«

*Se antologien på: usinfo.state.gov/products/pubs/writers

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her