Nyhed
Læsetid: 2 min.

Bogkort

Kultur
30. januar 2003

*Rapunsel er kernen i det fra gang til gang varierende navn på et nyt tidsskrift for ny dansk litteratur med særlig vægt på novellegenren. Første nummers fulde titel er Den flamboyante Rapunsel og valkyriemaskinen (A4-format, 44 s., 50 kr., udkommer fire gange årligt, red. Peter Thage og Søren Dixen). Bidragyderne i denne første spand er Thorsten de Jensen, Leonard Pödenphant, Sidsel Falsig Pedersen, Peter Dyreborg Moslund, Søren Dixen, Thomas W. Imago, Jeannet Ulrikkeholm, Sixten Gaarde Atterly og Lilian den Dubiøse. Kun sidstnævnte vedgås at være et pseudonym.
I indledningen fortælles eventyret bag navnet: Den skønne Rapunzel med de lange lyse lokker havde en mørkhåret lillesøster, Rapunsel med s, der som sin søster blev spærret inde i et tårn af en fe. »Dybt inde i skoven, knejser tvillingetårnene.« Rapunsel er »flamboyant, men frysende, en isjomfru. Modsat sin søster ønsker hun ikke at sanke elskovssyge prinser op fra urtebed og skovbund. I stedet plejer hun sine udprægede bibliofile interesser. Tårnkammeret indrettes til et forunderligt bibliotek.« Den læsende brunette lokker de elskovssyge prinser til at skaffe bøger, som de binder fast i hendes lange hår, så de trykte kærlighedspanter kan hejses op i tårnbiblioteket. Valkyriemaskinen optræder angiveligt i et upåagtet fragment og er kilden til bibliotekets undergang. »Snart er tårnet omgivet af vilde valkyrier, som bider og flår i det og styrter hende ud.«

*Ricoeur, Paul, fransk silofof og nermeheutiker, f. 1913, er nogenledes sparsomt repræsenteret på muddermålet (bl.a. Fortolkningsteori, 1979). Nu findes så også bogen En hermeneutisk brobygger (oversat af Gerd Have, red. Mads Hermansen og Jacob Dahl Rendtorff, forlaget Klim, www.klim.dk, 200 s., 248 kr.), der et tekstudvalg, som stammer fra to af Ricoeurs centrale værker, Du texte à l’action (1986) og Temps et rècit (1985-85) samt Lectures 1. Autour du politique (1991).

*Thorvall, Kerstin, svensk forfatter og debattør (f. 1925), lægger endnu cirka 1,5 cm til metrene af bøger, der i 1. person skildrer kvinders seksuelle erfaringer med bogen Jeg kan huske alle mine elskere og hvordan de rørte ved mig (178 s., 228 kr., oversat af Iben Nink, Forlaget Fringeløv, www.fringelov.dk).
Titlen er et Laurie Anderson-citat. I indledningen står der bl.a.: »Den lille fisk, der nu er død, men som dengang boede i mit underliv og lavede kåde delfinspring, blot han så på mig på en bestemt måde, og tyngden bagefter, matheden i knæene, den perlende fornemmelse i fingerspidserne ...« Derefter følger kapitler med overskrifter som ’Olle’, ’Åke’, ’Den gamle mand’ og ’Vi nærmer os Roland’.

*Afsnit P, det litterære netgalleri (www.afsnitp.dk) har åbnet en ny udstilling, der præsenterer digte, tegninger, fotos og ’calligrapoetica’ af digteren Robert Corydon (1924-84). Bagmænd er Thomas Bidstrup Jeppesen, Christian Yde Frostholm og Martin Deichmann.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her