Nyhed
Læsetid: 2 min.

Bogkort

Kultur
9. januar 2003

Gratis tekster til de opkoblede
*Forfatteren Boris Boll-Johansen har på www.smaabreve.dk startet en service, hvor man vederlagsfrit kan abonnere på en ugentlig e-mail med to nyskrevne ’små breve’; en genre, som han tidligere har givet eksempler på i diverse tidsskrifter. En kortfattet smagsprøve: »Kære den pige, der sad med sin nøgne nylonben oppe på stoleryggene i biografens halvmørke og viste mig
silhouetten af sin forrygende vrist. Kære dit forsikringsselskab, du skylder mig en ny biografbillet.«pa

*Standart, det på 16. år standhaftige anmeldelsesblad, bruger denne gang midtersektionen på anmeldelser af bøger, der i første omgang blev sorteret fra. Selv en favnende publikation som Standart må sortere skånselsløst i flodbølgen af nyudgivelser, og dermed sker de uundgåelige fejltagelser. Hvor graverende disse udeladelsessynder er eller ikke er, kan man selv bedømme ud fra listen over de alligevel anmeldte: Anne Marie Løn, Rolf Gjedsted, Birthe Arnbak, Ann-Charlotte Monrad Hansen, Christian Jacq, Marianne Fredriksson, Lola Baidel, Henrik Juul Jensen og Claes Johansen. Resten af bladet opsummerer på vanlig vis et kvartals bogudgivelser på muddermålet. (Næsten) samtlige skribenter holder niveau, og dertil kommer stjernereportere som Henk van der Liet eller Jørn Erslev Andersen (Karsten Sand Iversen er ikke med denne gang). Enhver, der interesserer sig for bøger på dansk, bør unde sig et abonnement (4 nr./210 kr.).

*Videnskabshistorie, helt præcist ’naturvidenskabernes historie i Danmark’ bliver emnet for udgivelse i fire dansksprogede og et engelsksproget bind, suppleret med et biografisk leksikon, som en redaktionsgruppe ved Institut for Videnskabshistorie på Aarhus Universitet har fået en femårig bevilling fra Carlsbergfondet til at lave. I en artikel i 1066, tidsskrift for historie, skriver Michael Sterll om overvejelserne desangående. F.eks. giver det knap mening at tale om dansk videnskab; kun i det 19. århundrede publicerede danske videnskabsmænd på deres muddermål, og lige siden har man begrædt, at perioden er overset internationalt. Videnskab er noget, der bedrives på hovedsprogene og almindeligvis i udlandet. Men en stor og grundig fremstilling af historien om de videnskabsmænd og – kvinder, der tilfældigvis er født hertillands, kan der altså ses frem til.

*Sentura, magasin for litteratur og levende billeder, bruger det 14. nummer på begyndelser, bredt forstået og i en hoben sammenhænge. Kr. 59,50 for 51 sider på www.sentura.dk.

*Apparatur, hvis undertitel er ’tidsskrift for litteratur og kultur’, bruger som oftest det meste af pladsen på den yngre danske litteratur.
»Er vi på vej mod en etisk eller moralsk drejning, og er der i så fald stadig plads til modernistisk avantgardistisk navlepilleri?« som pressemeddelelsen spørger. Man mærker nok, sympatien ligger hos de introspektive. Apparatur er en lækker A4-publikation med en lang række bidrag, denne gang bl.a. Preben Major Sørensen, Peter Laugesen, Viggo Madsen, Eske K. Mathiesen og Dan Ringgaard (100 s., 75 kr.). Desuden er hjemmesiden www.apparatur.dk nu i funktion.

*Dansk kultur er som bekendt et kludetæppe af importerede fænomener. Mikael Witte har nu skrevet en bog med titlen Gavebogen (128 s., 188 kr., CDR-forlag), som i letlæselig og gennemillustreret form konkretiserer, hvorledes stort set alt dansk i virkeligheden er udenlandsk.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her