Læsetid: 3 min.

Sandheden sejrer med tiden

Væk med UVVU-kontrol, siger filosoffen David Favrholdt, der får mindelser om Sovjet-tidens kontrol med videnskabsfolk
27. januar 2003

»Jeg mener, det hele skal nedlægges,« siger professor David Favrholdt, Filosofisk Institut på Syddansk Universitet.
»UVVU duer ikke. Hvor der er tvivl om snyd, bør man i stedet nedsætte ad hoc-udvalg bestående af fagkyndige. UVVU giver mig mindelser om Sovjet-tidens kontrol, hvor f.eks. alle biologer, der var imod Lysenkos teori, endte i Sibirien,« siger Favrholt.
»Så galt vil det ikke gå her, men man kan ikke have udvalg, der løbende skal kontrollere forskningen. Det ligger i dens natur, at den skal være fri.«
Fortolkning
- Kan man have samme spilleregler inden for alle videnskaber eller er de helt forskellige af natur?
»Normalt snakker man om fire hovedområder: naturvidenskab, medicin, samfundsvidenskab og humaniora.«
»Inden for humaniora har man et stærkt fortolkningsproblem. Tag for eksempel afhandlinger om Søren Kierkegaards etik - her er det svært at dømme, om den ene eller den anden tolkning er rigtig.«
»Samfundsvidenskab er ligeledes præget af fortolkning. Et eksempel kan være, hvordan oliepriserne vil blive påvirket af en krig i Golfen. Der er man nødt til at have mange bolde i luften og desuden foretage et skøn over, hvilke kilder der er relevante lige nu. Omkring naturvidenskab er der ikke så meget vrøvl.
»Men der er alligevel problemer omkring store gennembrud som f.eks. Einstein i 1905 og Bohr i 1913. Begge måtte bevidst ignorere data, som alle andre mente var relevante.«
Med det sidste eksempel gør David Favrholt opmærksom på det centrale spørgsmål fra Lomborg-debaten om selektiv præsentation af data. Netop flere af fysikkens store koryfæer har selekteret med held.
»Jeg er tilbøjelig til at sige, at sandheden sejrer med tiden,« siger Favrholt med henblik på, at videnskaberne selv finder ud af, hvad der er gyldigt.
Populariseringens kunst
David Favrholt blander sig ofte selv i debatten og er derfor godt bekendt med populariseringens svære kunst. Han mener, at selv indviklede videnskabelige teorier kan formidles.
»Det hænger helt på personen,« siger David Favrholt. »Der er selvfølgelig nogle få ting, der simpelthen er for svære. Men ellers kan alt formidles, selv om det måske kræver lidt træning.«
Selv har han altid følt sig forpligtet til at blande sig i debatten, når den vedrører hans fag, men trodser lysten og lader være, hvis han ikke føler sig kompetent.
»Når jeg skriver noget populært, og det gør jeg tit, må man være ligeså etisk og redelig, som når man skriver noget fagligt,« siger han.
»Når man formidler populært i det offentlige rum skal man skelne imellem, hvad man mener, og hvad man ved. Man må selvfølgelig ikke lyve eller fordreje tingene eller rakke ned på andre, der måske ikke har samme indsigt.«
»Desuden mener jeg ikke, at der kan skelnes så absolut mellem debatbøger og fagbøger - der er en glidende overgang,« siger David Favrholt.

FAKTA
Forskernes selvjustits
*Hvad må forskerne, hvad skal de, og hvem holder øje?
Først skrev Bjørn Lomborg en bog med videnskabelig fremtoning om Verdens sande tilstand.
Så klagede fagfolk i ind- og udland over bogen til Udvalgene Vedrørende Videnskabelig Uredelighed, UVVU.
Derefter granskede UVVU sagen i et halvt år og afsagde for nylig en kendelse om, at bogen ikke er videnskab, men godt nok uredelig, omend det ikke kan bevises, at Lomborg var uredelig med overlæg.
Det udløste en protestskrivelse underskrevet af 286 forskere, hvori UVVU's afgørelse kritiseres. Nu raser så debatten om behovet for at have videnskabelige uredeligheds-udvalg og om spillereglerne for videnskabsfolks adfærd på den offentlige scene.

Informations Rasmus Kragh Jakobsen har talt med fire hjemlige forskere fra naturvidenskab og filosofi om deres syn på forskerens ansvar og rolle og behovet for instanser og regler for forskeres adfærd.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu