Nyhed
Læsetid: 3 min.

web.hvad.hvor

Kultur
2. januar 2003

Den posthume lethed
*Forfatteren Italo Calvinos litterære liv var et forsøg på at fjerne tyngde – fra mennesker, steder, byer og frem for alt: fra sproget selv. Nu udgives en posthum samling autobiografiske skrifter og interviews, The Hermit in Paris, sammensat af Calvinos enke.
Calvino døde i 1985, kort før afrejsen til Harvard University, hvor han skulle levere en række forelæsninger under titlen, Seks notater til det næste årtusinde. I serien identificerede han seks uundværlige litterære værdier – Lethed, Hurtighed, Præcision, Synlighed og Mangfoldighed. Den sidste forelæsning, Konsekvens, blev aldrig skrevet.
»Da jeg begyndte min karriere, var det et kategorisk imperativ for enhver ung forfatter at repræsentere samtiden. Fuld af gode intentioner, forsøgte jeg at identificere mig selv med de ubarmhjertige energier, der drev vores århundredes begivenheder frem... Snart blev jeg klar over, at der mellem livets realiteter, som jeg havde tænkt som mit råmateriale, og det hurtige og lette strejf jeg ønskede at påføre mine skriverier, var en afgrund, der kostede mig stigende anstrengelser at krydse. Måske blev jeg først da opmærksom på verdens tyngde, inerti, og uigennemsigtighed – kvaliteter, der klæber sig til skriveri fra begyndelsen, medmindre man finder en måde, hvorpå man kan omgå dem.« Ovenstående citat er fra forelæsningen Lethed.
Calvino har engang sagt, at han, når han skulle tale om sit eget liv, gradvist forvandlede sig til sten, som fanget af Medusas blik. The Hermit in Paris udgives i januar af Jonathan Cape.

Byron: en forfængelighedens mester
*Forfatteren Lord Byron var sin tids rebel, »mad, bad, and dangerous to know«, sagt med den ulykkelige beundrer, Caroline Lambs, ord. Han skræddersyede sit image udadtil, og opfordrede sin forlægger til at destruere utiltalende portrætter af ham.
Byron var indbegrebet af den romantiske helt, og som poet kendt som en handlingens mand.
En ny biografi med titlen Byron. Life and Legend, af Fiona MacCarthy, vidner om en forfængelig og selviscenesættende kunstner, med hang til såvel kvinder som mænd, samt et liv, der ikke skorter på intriger, skandaler og promiskuitet.
Byron blev født i 1788, som søn af en tidligere kaptajn og en mor, som han hadede inderligt, men ikke desto mindre begræd og sørgede heftigt over efter hendes død. Han blev uddannet ved Harrow og Trinity College i Cambridge, hvor han holdt en bjørn som kæledyr. Ved udgivelsen af de første to sange af Child Harold i 1812, kom hans famøse udtalelse: »Jeg vågnede en morgen, og var berømt.« Senere fulgte mesterværket Don Juan.
Som berømmelsen steg, voksede Byrons appetit for både drenge og kvinder. I 1813 indledte han en affære med med sin halvsøster, som han fik et barn med. Han giftede sig senere med en anden kvinde, som han dog forlod, efter at hun havde født ham endnu et barn. Byron havde flere elskerinder og homoseksuelle relationer efterfølgende.
Da nyheden om Byrons død i 1824 nåede Pushkin, skrev han til en ven af forfatteren: »Du sørger over Byron, men jeg glæder mig over hans død, som et sublimt tema for poesien.«

En ventre-konservativ troende
*Den amerikanske forfatter Norman Mailer, var tidligere erklæret anarkist. Sit nuværende politiske standpunkt betegner han selv som venstre-konservativt. »Liberalismen satser alt for meget på fornuften og har ingen plads til det uforklarlige ... Jeg er nu engang et religiøst menneske (ordet ’religiøs’ anvender jeg ikke gerne, det minder for meget om sløv, selvretfærdig fromhed), men jeg tror faktisk, at der findes en skaber, der har en hånd med i spillet, og som er truet. Jeg tror også, at der findes en djævel i vores liv, der alt for ofte er lige så succesfuldt aktiv. Liberal er jeg altså næppe. For en liberal er Gud slem nok, men så snart man taler om djævelen, går det ud over deres forstand. De erklærer én for irrationel, for forrykt,« siger Mailer til Weltwoche.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her