Læsetid: 2 min.

Bogkort

27. februar 2003

*Oplæsning At mærke en tone, at høre et billede, at se et ord. I morgen kl. 20 slår Aarhus Kunstmuseum dørene op for en tværkulturel kunstoplevelse. Seks meget forskellige forfattere er blevet inviteret til at vælge et maleri fra museets faste samling, som de vil læse op ved. Det kommer der en række helt nye og meget personlige billedfortolkninger ud af.
Mellem oplæsningerne fremføres komponisten Arvo Pärts komposition »Spiegel im Spiegel« for violin og klaver. Arrangementet går således på tværs af kunstarterne og skaber uventede refleksioner, som når man holder spejle op for hinanden.
Forfatterne tæller: Martin Bigum, Camilla Christensen, Tomas Dalgaard, Lene Henningsen, Mads Storgaard Jensen og Jens Carl Sanderhoff, hvis tekster spænder fra skarpt sansede digte til humoristisk kortprosa. Musikken varetages af to studerende ved Det Jyske Musikkonservatorium.

*Bogens Verden Det Danske Forfatter- og Oversættercenter Hald er gået sammen med Det Kongelige Bibliotek om udgivelsen af Danmarks ældste kulturtidsskrift, Bogens Verden. Tidsskriftet er udgivet siden 1905 og er i de seneste år blevet varetaget af Danmarks Biblioteksforening, Danmarks Biblioteksskole og Det Kongelige Bibliotek.
Redaktionen er sammensat af forskningsbibliotekar, mag.art. Bruno Svindborg, Det Kongelige Bibliotek, lektor, mag.art. Rune Eriksson, Danmarks Biblioteksskole- og centerleder cand.mag. Peter Rannes, Hald.
Bogens Verden ekspederes fra Hald Hovedgaard, hvor årsabonnement (seks numre) kan tegnes for 410 kroner. www.haldhovedgaard.dk

*Ismer er græsk-latinske og internationale suffikser, der angiver en holdning.
I det danske sprog findes der over 1.100 ord, der ender på -isme. Mange af dem er så integrerede i sproget, at man anvender dem som en selvfølge, mens andre bruges lidt mere tøvende. Nu kan man hente hjælp til den sproglige ekvilibrisme i Ordbog over ismer af Bodil Kjær, der giver udførlige forklaringer på 1.140 ord med den ensartede endelse. Ordbogen rummer alt fra abolitionisme (bevægelse, der har til formål at afskaffe slaveriet eller fængselsstraf) til øsofagisme (krampe i spiserøret). Sesam, 144 sider, 169 kr. Er udkommet.

*Essays Ekbátana tur/retur – Essays om liv og lyst især i dansk litteratur er titlen på en udgivelse i anledning af Per Olsens 60-års fødselsdag. Den er redigeret af Aage Jørgensen og sammenbragt i smug, så at sige, bag om forfatterens ryg.
Bogen rummer et udvalg af Per Olsens essays gennem tre årtier og foretager således en punktuel kortlægning af, hvad der har optaget ham undervejs gennem livet og karrieren. Litteraturlæsningen, med metodisk afsæt hos nykritikerne og social- og mentalitetshistorien, børne- og ungdomskulturen, massemedieforskning, den moderne bykultur, den europæiske utopidigtning, carpe diem-temaets historie og endelig jazz-musikken med Miles Davis som den centrale skikkelse. Kort sagt: tradition og modernitet. 160 sider, 250 kr. Er udkommet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu