Nyhed
Læsetid: 2 min.

Forår med fandenivoldsk Jytte Borberg!

Sonnergaard, Rifbjerg, Michael, Hesselholdt og Jac er blandt de danske forfattere, der udgiver bøger i et forår, som ikke er spor forsømt
Kultur
13. februar 2003

Forårsbøger
Jan Sonnergaard kommer til april med sin tredje novellesamling. Den hedder Jeg er stadig bange for Casper Michael Petersen, og blandt andet livet som reklamemand med over 700.000 kroner i årsindtægt, vil blive belyst i dette sidste bind af forfatterens novelletriologi.
Og Sonnergaard er langt fra den eneste tunge danske forfatter, der står for at udgive en bog i det kommende forår.
Ib Michael kommer med den historiske roman Paven af Indien, og Klaus Rifbjerg har skrevet digtsamlingen Sæsonen slutter, som ifølge Gyldendals hjemmeside omhandler så dystre temaer som »Døden, alderen og forgængeligheden, bekymring over en syg nærtstående, sommerens ophør, ensomhed, angst, vemod og tab«.

Numse-kaj
At dømme efter titlen er det ikke helt de samme temaer, der bliver sat fokus på i F.P. Jacs digtsamling Numse-kaj som besøgsven, som er en efterfølger til Numse-kajs otier fra 2001. Jac udkommer også sammen Paardekooper, the artist formerly known as Asger Schnack. De to har lavet endnu en digtsamling – nemlig Digte på stedet. Også Peter Laugesen har skrevet en digtsamling, Forstad til alt, som ifølge forlaget Borgen Hekla & Vindrose udkommer »...engang til maj.«
Christina Hesselholdts Du, mit du kan købes allerede fra næste måned. Romanen skulle angiveligt handle om et par, som er så lykkelige, at de ved flere lejligheder er tæt på at slå hinanden ihjel; og fra Peter Adolphsen kommer en bog om en brummende sten, som er fundet i en underjordisk grotte i Schweiz. Romanen har fået den passende titel Brummstein og udkommer i april.
Blandt danske udgivelser, skal det endelig nævnes, at Jytte Borberg har skrevet bogen Alle steder og ingen steder. Ifølge forlaget Rosinante er det en både »forrygende og fandenivoldsk« roman den erfarne forfatter der har begået.

Kosmopolis
Interessante oversatte bøger byder foråret også på. Don DeLillo kommer med romanen Kosmopolis om en mangemilliardær, som på en tur tværs over Manhattan kommer frygteligt galt af sted med den japanske yen.
Og i anledningen af Theodor Adornos 100-årsdag udkommer det, som Habermas kalder ’Adornos hovedværk’, nemlig Minima Moralia.
I den ende, som nogle vil betegne som værende lettere, er Susanna Kaysens Historien om min vagina formentlig. Om den er der blot at sige, at det er en sandfærdig historie om en kvinde, der prøver at finde ud af, hvorfor hun har så ondt i skeden.
Fra samme forfatter er den filmatiserede bestseller Girl Interrupted tidligere udkommet.
Forlaget Tiderne Skifter benævner selv Susan Sontag som ’Amerikas intellektuelle dronning’, og til marts udgiver de hendes historiske roman I Amerika, hvis indledningen skulle være »virtuos, vittig og elegant.«
George Elliots Middelmarch, udkommer for første gang på dansk – oversat af Claus Beck og anmeldt i dagens avis, mens den »unge engelske bestsellerkomet« Zadie Smiths anden roman Autografmanden udkommer til marts.
Lindhardt og Ringhof udgiver Liv Ullmanns roman om en syg 70-årig mands kærlighed i dødsstunden. Nåde, hedder den. Fra samme forlag – men formentlig i en anden tematisk boldgade – udgives Nick Hornbys 31 sange.
Tolstojs klassiker Krig og fred udkommer også for første gang i en komplet dansk udgave – to bind på i alt 1.400 sider.
Endelig bliver foråret 2003 også tiden, hvor vi for første gang kan læse sidste års nobelprisvinder Gao Xingjiangs Et ensomt menneskes bibel på dansk.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her