Nyhed
Læsetid: 3 min.

International

Kultur
6. februar 2003

Michelangelo den nærige
*Michelangelos kreative og kunstneriske gavmildhed var legendarisk. I form af skulpturer, malerier og arkitektur har han efterladt sig nogle af verdens mest sublime kunstskatte. Men dette er dog kun en del af det posthume efterdømme, hvoraf nogle sider viser sig at være mindre flatterende.
Et halvt årtusind efter billedskærerarbejdet af den kolossale David-figur afslører en forsker, at manden, der uden mådehold overøste sin tid og energi på mangt et renæssance-mesterværk, ikke udviste overdådighed i pengesager. Micelangelo var, når alt kommer til alt, en gnier.
Sådan lyder konklusionen i en nyligt publiceret bog – The Wealth of Michelangelo – forfattet af en amerikansk professor i kunsthistorie, Rab Hatfield. Han har finkæmmet en række renæssance-arkiver, der vidner om en finansiel profil af hidtil ikke anerkendt velstand og umotiveret sparsommelighed.
På trods af at Michelangelo ofte beklagede sin kunstnernød og i nogen grad er blevet betragtet som fattig, døde han i 1564 med det, der i moderne termer svarer til et ikke nærmere angivet tocifret millionbeløb – i dollar. Denne sum var ikke en nedfaldsfrugt i kunstnerlivets efterår. Tværtimod viser Hatfields forskning, Michelangelos velstand gennem sit 89-årige liv var enten marginal, moderat eller massiv, omend han afstod sig fra at vise den og for det meste også afslog at dele ud af den.
Da Michelangelo arbejdede på Biblioteca Laurenziana i Firenze, fik han af paven udbetalt en månedsløn, der svarer til 600.000 dollar om året. »Han sagde ja til omkring fire gange så meget arbejde som han på nogen måde var i stand til nogensinde at udføre, men han fik betragtelige lønforskud,« skriver Hatfield ifølge New York Times.

Paul Auster intravenøst
*Siri Hustvedt – den kvindelige halvdel af et symbiotisk og litterært ægteskab, vedkender sig inspirationen fra gemalen Paul Auster. Hans skriverier såvel som hans væsen er subtilt indskrevet i fruens fiktion.
Hendes nyeste roman, What I Loved, der tager afsæt i New Yorks kunstneriske og intellektuelle miljø, er ingen undtagelse. Romanen handler i store træk om to nabofamilier: Leo, Erica og sønnen Mark samt vennerne Bill og Violet. Den allestedsnærværende varme mellem disse sammenfiltrede familier nedkøles af to chokerende dødsfald. »Ægteskabet mellem Violet og Bill er til en vis grad baseret på mit eget ægteskab,« indrømmer Husvedt i Independent. »Man drager altid nytte af egne erfaringer. Paul var, uden tvivl, drivkraften for Bill; han har Pauls skikkelse og nogle af hans karakteristika ... På en subtil måde deler nogle af de illustrationer, jeg opfandt til Bill, karakter med Pauls forfatterskab. Der er en hyldest til By af glas, og sulttemaet i Bills kunst tilbagekalder Moon Palace. Men dette er ikke tilsigtet behændighed; efter at have levet sammen med en person i mere end 20 år og optaget erfaringen indvendigt vil noget af den tematiske information, der er blevet en del af min makeup, uundgåeligt ernære min egen opfindsomhed.«

Sophies valg
*Den 23-årige supermodel Sophie Dahl har skiftet catwalken ud med tastaturet. Hun har netop udgivet sin første bog, er i gang med den anden, og ulig andre modeller, der har forsøgt sig med skriverierne, har Sophie Dahl en litterær herkomst og samler på førsteudgaver. Hendes farfar er Roald Dahl og moderen forfatteren Tessa Dahl, og Sophie Dahl anfører Evelyn Waugh, T.S. Eliot, Dylan Thomas, Graham Greene og Nancy Mitford som sine yndlingsforfattere. Hun har haft noveller i The Daily Telegraph, Sunday Times og Elle og i betragtning til ‘the 2003 Orange fiction prize’.
»Jeg fik ideen i sommeren 2001. Jeg tegnede en virkelig dårlig tegning af en pige ved et vindue med et sørgmodigt udtryk, og nedenfor skrev jeg: ‘Hun pakkede sine ting og forlod i hastværk sin dødelige affære.’ Det var blot et let, intetsigende foretagende – en besynderlig lille ting, som jeg var heldig, at nogen kunne lide,« siger Dahl til The Guardian. The Man with the Dancing Eyes er et kuriøst eventyr, der roterer om Pierre – en enspænder, der falder for en Byronsk forførers djævelske charme.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her