Nyhed
Læsetid: 3 min.

Internationalt

Kultur
6. marts 2003

Boghandlerne i Bagdad
*Bogsælgerne i El Mutenebi-gaden i Bagdad står på rad og række. Nogle sælger deres private bibliotek, mens andre sælger andres private bibliotek.
Den norske tv-journalist Åsne Seierstad, der i efteråret udgav bogen Boghandleren i Kabul (anmeldt i Information 18. november 2002), har været en tur i Bagdad for Aftenposten for at opspore det litterære marked i det krigstruede land. Her taler hun med flere af boghandlerne om litteraturens og landets sande tilstand.
»Jeg er selv poet, men arbejder nu som korrekturlæser og bogsælger. Man kan ikke leve af at være digter,« betror en af bogudbyderne.
Nyudgivne bøger i Irak er politisk korrekte og handler gerne om det godes kamp mod det onde, helten, der overvinder fjenden, arabisk identitet og mod samt om det hårde liv under sanktionerne, krigen mod Iran og Golfkrigen. En af de seneste irakiske forfattere er Saddam Hussein selv, der for et par år siden udgav romanen Zabiba og Kongen.
»Det er svært at følge med i udviklingen. Irak har ikke importeret en eneste videnskabelig journal i 12 år. Se dig omkring, der er kun gamle bøger. Vi aner ikke, hvad der er blevet skrevet i verden siden Golfkrigen,« siger en handlende.
Traditionelt blev irakerne betragtet som det mest videnbegærlige folk i Mellemøsten. »Egypten skriver, Libanon trykker,
Irak læser,« lyder et ordsprog.
Indtil landet blev ramt af krig i 80’erne, havde Irak den bedst uddannede befolkning i den arabiske verden. Nu er skolesystemet brudt sammen, og fem millioner mennesker har forladt landet, heraf to millioner højtuddannede.
Alle bøger, der sælges i Irak, skal have et mærke, der bekræfter, at de er tilladt af censuren. At sælge bøger, der ikke har undergået censur, er ulovligt og medfører strenge straffe fra seks måneders fængsel til dødsstraf.

101 digte mod krig
*Som et litterært svar på underdønningen af den offentlige opinion mod krig i Irak har førende britiske poesi-forlæggere hasteudgivet en antologi af freds-digte med titlen, 101 Poems Against War. Antologien, der er en af de hurtigst producerede bøger i forlagets historie, er udkommet på Faber and Faber’s og inkluderer Harold Pinter, Ted Hughes, den Nobelpris-nominerede israelske digter Yehuda Amichai såvel som et nyt værk af Seamus Heaney.
Bogen sammenfatter digtere fra Rusland, Polen, Nigeria, Japan og Kina såvel som Tyskland, Amerika og England. Chaucer, Coleridge og Philip Larkin optræder med Miroslav Holub, Goran Simic og Iraks førende digter, Saadi Youssef.
Jo Shapcaott, hvis digt »Phrase Book« blev skrevet lige efter Golfkrigen i 1991, benytter sig af militærmaskinernes steriliserede sprog for at fremhæve den moderne krigsførelses rædsler og sprogets utilstrækkelighed i mødet med den.
Der er naturligvis en velbåren tradition for poetiske protester. Som Andrew Motion påpeger i antologiens efterskrift: Wilfred Owen, Siegfried Sasson et al »begyndte at skrive på en facon, der ikke alene betvivlede formålet med krig, men også udfordrede poetiske ortodokser.«
»Det eneste en digter kan gøre i dag, er at advare,« sagde Wilfred Owen. »Derfor må den sande digter være sandfærdig.«

Kritik af det korporative Amerika
*Gore Vidal, der af mange betragtes som værende Amerikas største nulevende forfatter, har skrevet om USA’s supermagt-status i en serie historiske romaner. Hans seneste bog, Perpetual War For Perpetual Peace: How We Got To Be So Hated, er en kritik af USA’s forsøg på at udvide sin globale indflydelse.
Denne indflydelse har i særdeleshed haft effekt på Vidals eget felt. Vidal har forholdt sig meget kritisk til det faktum, at den gamle republik er blevet overtaget af mastodont-korporationer. For ham medfører dette en fattig debat.
»Det er ikke tilladt at diskutere politik i USA. Medierne vil ikke lade os tale om det,« siger han i et tv-program på BBC. Han bebrejder multinationale korporationer, der i mange tilfælde ejer de amerikanske medier. NBC blev til eksempel først opkøbt af General Electric.
»Medierne tilhører det korporative Amerika. Vi har et politisk parti – det korporative Amerikas parti,« konkluderer Vidal.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her