Nyhed
Læsetid: 3 min.

web.hvad.hvor

Kultur
20. marts 2003

Får gennem Liverpool
*Beboere i Liverpool får måske lejlighed til at se nogle af deres litterære bysbørn drive fåreflokke ned gennem bykernen, skriver The Guardian. Ved et møde onsdag besluttede byrådet nemlig at udnævne forfatterne Alan Bleasdale, Carla Lane, Willy Russell, Jimmy McGovern og Dame Bery Bainbridge til ’freemen of the city’. Denne hæder, der opfattes ret symbolsk, giver nemlig retten til gratis afbenyttelse af Mersey-færgerne og til at drive en fåreflok gennem Dale Street. Mæh!

Sontags korrektiv til Sontag
*Den nordamerikanske kritiker og forfatter Susan Sontag (f. 1933) har for nylig udgivet en slank bog betitlet Regarding the Pain of Others, der kan betragtes som ét langt revisionistisk efterspil til de synspunkter, der fandtes i hendes bog On Photography (1977, da. Fotografi, 1985). Denne bog var en nådesløs kritik af fotografiet og fotografer, som hun kaldte krigsturister og voyeurer, der dokumenterede folks lidelser frem for at søge at afbøde dem. »Billeder bedøver,« hævdede hun dengang, »fotografier af lidelse« kan korrumpere »bevidstheden og medfølelsen« ved at uvirkeliggøre forfærdelige begivenheder. »At fotografere er en passiv observeren. Som seksuel voyeurisme er det en måde at opmuntre, stiltiende eller eksplicit, hvad end der foregår til at fortsætte med at ske. At tage et billede er have en interesse i at opretholde status quo (i det mindste så længe det kræver at tage et ’godt’ billede), at være medskyldig i hvad end der gør subjektet interessant, værd at fotografere – inklusive når interessen er et andet menneskes smerte eller ulykke.« I den nye bog er Sontag så ikke længere så sikker på, at billeder har en aftagende indflydelse’. Hun skriver: »Lad de rædselsvækkende billeder hjemsøge os. Selv om de kun er symboler og umuligt kan rumme det meste af den virkelighed, de refererer til, har de stadig en livsvigtig funktion. Billederne siger: Dette er hvad mennesker er i stand til – frivilligt, entusiastisk, selvretfærdigt. Glem det ikke.«

Lånere oplyses om overvågning
*Som en service til lånerne har biblioteksvæsenet i Santa Cruz County i Californien sat skilte op, der informerer om, at den såkaldte Patriot Act, en lov, der blev vedtaget seks uger efter 11. september 2001 giver FBI lov til at registrere bibliotekslånere og bogkøberes vaner, og at det efterfølgende er forbudt for bibliotekspersonalet at oplyse en låner om, at FBI overvåger hans eller hendes læsevaner. »Henvendelser vedr. denne politik,« som der står på skiltene, »bør rettes til justitsminister John Ashcroft.« Skiltene i Santa Cruz er blot en mere elaboreret version af skilte, der hænger på biblioteker og boghandlere landet over. Bibliotekarer, boghandlere og deres kunder er indignerede: »Republikken blev grundlagt på den præmis, at man ikke kan tvinges til at dele sine tanker,« som Deborah Stone fra American Library
Association’s Office for Intellectual Freedom har udtalt. En talsmand for justitsministeriet har beroliget sine frihedselskende landsmænd med, at loven kun er en trussel mod potentielle terrorister, og ikke mod almindelige borgere.

Den ny Potter på auktion
*Er man en ækelt velhavende Harry Potter-fan kan man nu gå ind på auktionshjemmesiden E-Bay og byde på et signeret eksemplar af den nye Harry Potter-bog, The Order of The Phoenix, tre måneder inden udgivelsen. Det er den engelske organisation for døve og blinde, Sense, som organiserer auktionen. 20.000 kr. er allerede budt, og der forventes at komme mindst et nul mere på det tal, inden auktionen lukker 27. marts.

Norman Mailer om Bush’ undertekst
*»Jeg syntes fra begyndelsen, at der var en underlig undertekst i det, Bush-regimet sagde om, hvad der bør gøres i Irak ... der lader til at have været en plan hele tiden. Vi skal besætte Irak og gøre det længe. Først da bliver alt begribeligt. Det betyder nemlig, at det, vi nu indvier, er begyndelsen til det Amerikanske Verdensimperium. Der lå underteksten,« sagde Norman Mailer blandt andet, da han blev interviewet forleden i The American Conservative.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her