Nyhed
Læsetid: 2 min.

Bogkort

Kultur
24. april 2003

Bogen står stadig stærkt
Verdens Bogdag blev i går fejret landet over. Ikke mindst af Boghandlerforeningen, der glæder sig over, at det private bogsalg fortsat går frem. »Så mange som 62 procent af alle voksne havde købt mindst én bog inden for de sidste 12 måneder ... Der er i de sidste tre-fire år blevet flere steder, hvor man kan købe bøger. Men det er stadig primært boghandlerne, der sælger bøgerne,« udtaler foreningens direktør, Olaf Winsløw. 65 procent har købt deres sidste bog i en boghandel, 19 procent gennem en bogklub, mens kun syv procent har benyttet sig af supermarkeder og lignende som ramme for deres litterære investeringer.

*Bogforum
Der er hos Dansk Forfatterforening og Danske Skønlitterære Forfattere konsensus om at stille krav til den årlige bogmesse i Forum om større åbenhed over for forfattere, der ikke nødvendigvis er kommercielt interessante. Udmeldingen kommer i forlængelse af debatten om risikoen for, at såkaldt smal litteratur trues af ’bestsellerisme’ på bogmarkedet.
Det hedder i foreningers henvendelse til BogForum blandt andet, at selv om man har forståelse for, at bogmessen er en kommerciel begivenhed, så oplever man nogle faretruende tendenser:
»Forud for BogForum 2002 besluttede man at afvise ’live-optræden’ fra flere betydningsfulde internationale forfattere, fordi messeledelsen skønnede, at disse forfattere ikke var interessante nok ud fra en kommerciel betragtning ... Udelukkelsen gav anledning til flere kommentarer om, at messen i sin balance mellem børs og katedral nu var skredet for langt over mod børs-siden.«
Brevet er underskrevet af de to foreningers formænd, Peter Legård Nielsen og Knud Vilby.

*Bogmesse
Federation of European Publishers, FEP, har på vegne af de europæiske forlæggerforeninger rettet en stærk indsigelse mod de varslede stigninger for arealleje på Frankfurt Book Fair, meddeler Bogmarkedet.
Börsenverein, der står bag bogmessen i Frankfurt, har nu meddelt, at lejepriserne vil blive væsentligt reduceret i forhold til tidligere udmeldinger. Samtidig er det aftalt, at Frankfurt bliver udstillingsstedet indtil 2010, oplyser Den Danske Forlæggerforening.
Dog forlyder der stadig intet om forhandlingerne om at få sænket de store omkostninger på hotelregninger og deslige.

*Tidsskrift Foreningen Norden har i samarbejde med Letterstedska Föreningen udgivet Nordisk Tidskrift för vetenskap, konst och industri. Der er blandt andet artikler om billedhuggeren Gerdur Helgadóttir, den nordiske identitet, Dunkers kulturhus i Helsingborg samt et interview med Åke Leander.
Kronikkerne handler om nordisk samarbejde og engelsk som fremtidens sprog, mens afsnittet om bøger og mennesker rummer bidrag fra blandt andre Poul Houe, der skriver om H.C. Andersens skyggespil i ny biografisk belysning. Sidst, men ikke mindst kontribuerer Jens Kistrup posthumt med artiklen Bergman og det uudsigelige.
Nordisk Tidskrift. Årg. 79. 2003. Häfte 1. 65 kr i løssalg.
www.letterstedtska.org

*Hil Amdi Ordkunstneren og antropologen Claus Ankersen har tidligere markeret sig med litterære installationer i storbypoesien, Agnus Dei I+II, der har været udstillet i Øksnehallen og på Sønderjyllands Kunstmuseum. Han optræder blandt andet med spoken word-poesi med performancepoeterne i Ord på Hjul og er journalist på undergrundsavisen Rendestenen.
Hil Amdi er titlen på Ankersens debut som forfatter i det traditionelle medie. Med bogen indskriver han sig i et stærkt politisk litterært univers, hvor intet er helligt.
Udkommer på Forlaget Bændelormen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her