Nyhed
Læsetid: 3 min.

web.hvad.hvor

Kultur
10. april 2003

Forfatteren og skuespillerinden
*»Min kæreste Marlene: Jeg skriver dette tidligt om morgenen, samme stund som fattige mennesker og soldater og sømænd har for vane at vågne, for at sende dig et lille brev i tilfælde af, at du føler dig ensom eller lignende.«
Ovennævnte brev var adresseret til Marlene Dietrich og skrevet af Ernest Hemingway. Brevet er bare et ud af mange, som han sendte til hende i løbet af deres lange venskab. 30 af brevene er blevet doneret til John F. Kennedy Library and Museum i Boston. Brevene, der ikke tidligere er blevet stillet til skue for offentligheden, vil forblive forseglet i fire år efter ønske fra Dietrichs arvinger.
Korte smagsprøver på brevene, som New York Times er kommet i besiddelse af, tilbyder et intimt indblik i et venskab mellem to af det 20. århundredes kulturelle legender.
På trods af at brevene er dybt hengivne, fastholder legendernes efterkommere, at forholdet udelukkende var platonisk.
Siden Dietrichs død i 1992, har brevene været i hænderne på skuespillerindens datter, Maria Riva, der i dag er 78. Riva besluttede at gøre dem tilgængelige for offentligheden sammen med udkast til tre Hemingway-værker, som forfatteren sendte til Dietrich. Gaven inkluderer også manuskripter til to af Hemingways digte, »First Poem to Mary in London« – med inskriptionen »Marlene fra Papa« – og »Poem to Mary«.
Brevene blev skrevet mellem 1949 og 1959 og vil indgå i bibliotekets omfattende Hemingway-arkiv, der er hjemsted for størstedelen af forfatterens manuskripter og korrespondance, doneret af hans hustru, Mary Hemingway. »Dette er sandsynligvis den mest betydningsfulde tilføjelse til samlingen ud over donationerne fra Hemingway-familien,« udtaler arkivar og kurator for Kennedy-bibliotekets Hemingway-samling til New York Times.
»Hans korrespondance er fantastisk at læse,« tilføjer han. »Han er dristig i sin skrivestil – han giver sine følelser til kende.«
Donationen indbefatter syv håndskrevne breve, 18 maskinskrevne og signerede breve, fire telegrammer og et julekort. Hemingway skrev til den tyskfødte Dietrich fra sine hjem og under sine rejser og sendte dem fra steder som Cuba, Idaho, Paris, Venedig og Kenya.

Woolf-manuskripter
*The British Library har erhvervet en række tidligere ukendte manuskripter af forfatteren Virginia Woolf. Manuskripterne indgår i en kollektion af satiriske aviser – The Charleston Bulletin og The New Bulletin – redigeret af Woolfs nevøer Julian og Quentin Bell, da de var børn.
Ifølge BBC giver Woolfs bidrag – skrevet med hendes yndlingsblæk – et afslørende indblik i Bloomsbury-gruppens bohemiske livvstil.
Bloomsbury-gruppen bestod blandt andre af Virginia Woolf og hendes mand, Leonard – tillige søsteren Vanessa Bell og hendes mand, Clive. Bloomsbury-gruppen skildres i aviserne gennem børnenes optik og rapporterer om udflugter og festlige middage i omgangskredsen.
Virginia Woolf har bidraget med et antal håndskrevne artikler og hendes søster og svigersøn med illustrationer. Aviserne blev fundet i en gammel kuffert af Quentin Bells enke.
Anskaffelsen betragtes som en vigtig tilføjelse til bibliotekets eksisterende samling af Woolfs manuskripter, og det forventes, at de nyeste manuskripter vil blive udstillet samme sted.

Kokken, tyven, konen og hendes børn
*Tv-kokken Jamie Olivers gravide hustru træder ud af sin berømte mands skygge efter at have fået en lukrativ kontrakt med et af Storbritanniens største forlag i hus.
Aftalen lyder på en bog om graviditet og moderskab – komplet med opskrifter komponeret af gemalen. Jules Olivers bog bliver baseret på hendes egne erfaringer som mor, men vil fokusere på det emne, hun er bedst bekendt med: mad.
»Hun vil skrive om sit liv som mor, i særdeleshed hendes madtendenser og kostplan under og efter graviditeten,« siger en talskvinde for Penguin, der udgiver Jamies Naked Chef-bøger, til The Guardian. Den endnu unavngivne bog vil blive gennemillustreret med billeder af Oliver-familien og forventes på hylderne primo 2004.
Det nye tiltag er tilsyneladende blot endnu en succeshistorie fra den kulinariske familie. Senest har den kun 28-årige Jamie fostret 15 kompetente kokke til sin restaurant i Londons East End ud af unge arbejdsløse og småkriminelle teenagere. For nylig tog han således nogle af kokkeeleverne fra projektet Fifteen med hen på adressen Downing Street 10, hvor de sammen lavede mad til Tony Blair og den irske premiereminister, Bertie Ahern.
Det forlyder endvidere, at Hollywood er interesseret i at lave en filmversion af Jamie Olivers TV-serier - med Brad Pitt i rollen som den nøgne kok.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her