Nyhed
Læsetid: 2 min.

Bogkort

Kultur
15. maj 2003

*Ambassadør I dag kl. 12.15 vil overborgmester Jens Kramer Mikkelsen byde den brasilianske fodboldlegende Pelé og Kronprins Frederik på frokost på Københavns Rådhus. Her vil Kronprinsen udnævne den tidligere fodboldspiller til H.C. Andersen-ambassadør.
Frem til jubilæumsåret vil en lang række danske og internationale topnavne og ikoner inden for politik, sport, film, kultur og underholdning blive udnævnt til H.C. Andersen-ambassadører. De vil på forskellig vis bidrage til udbredelsen af kendskabet til H.C. Andersens liv og værker. Kronprins Frederik udnævnte de første ambassadører i New York i fjor, deriblandt skuespillerne Harvey Keitel, Connie Nielsen og Susan Sarandon.

*Elektronisk opslagsværk Konversationsleksikonet og realencyklopædien Nordisk familjebok, der er Sveriges største opslagsværk, findes nu i en elektronisk udgave, hvor 45.000 faksimile sider kan hentes ned fra nettet – kvit og frit.
Det er Projekt Runeberg ved universitetet i Linköping, der står bag initiativet og det omstændelige arbejde, der skal gøre ældre nordisk litteratur tilgængelig for alle.
Endvidere kan man læse omkring 300 ældre og fortrinsvist skønlitterære bøger på nettet.
»Vi scanner hver enkelt side, præcis som de ser ud i opslagsværket, et såkaldt faksimilbillede ... Når alt er færdigt skal man kunne søge på hvert ord i hele leksikonet, og altså ikke bare på hvert opslagsord,« udtaler initiativtager Lars Aronsson til Dagens Nyheter.
38.000 ud af 45.000 sider ligger allerede klar på nettet. Projektet forventes tilvejebragt i løbet af næste år.

*Forbryderlitteratur Hvorfor jeg ikke blev massemorder (Perché non sono diventato un serial killer), er titlen på en nyudkommet selvbiografi af den italienske forbryder Nazzareno Zambotti. Dermed skrives et nyt kapitel i forbryderlitteraturen, som normalt søger at forklare forbrydelser, der rent faktisk er begået og altså ikke omvendt.
»Skæbnen har aldrig haft medlidenhed med mig,« begræd mafiosen Antonino M eksempelvis i sine erindringer. Den franske poet Lacenaire skrev kort før han blev henrettet i 1835: »Er det virkelig min skyld, at jeg blev tvunget til at afstå fra et lykkeligt liv?«
I Zambottis tilfælde er spørgsmålet snarere, om det ikke er forbryderens fortjeneste, at hans ulykke trods alt kender grænser, skriver Dagens Nyheter.

*Oplæsning På lørdag afholder koordinat.dk sit femte oplæsningsarrangement, hvor der vil være gæstepoesi ved Maja Lucas fra Bændelormen samt ved koordinaterne Rasmus Halling og Karin Toft.
Aftenen byder samtidig på pladereception i forbindelse med BSBTA og Panoptikon-udgivelsen UDSNIT (Talkathon II) og i denne sammenhæng vil blandt andre Jesper Sternberg og Solveig Egebjerg læse op.
Andys Bar, Gothersgade 33b, København.

*Musik og ord 19. maj er der oplæsningsaften på Amager Kulturpunkt med besøg af forfatterne Rolf Steensig og Vagn Remme samt musikensemblet Forgetting Feet, der leger med lyd, billede og bevægelse.
Øresundsvej 6, kl. 20.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her