Nyhed
Læsetid: 3 min.

INTERNATIONALT

Kultur
1. maj 2003

Total tillid til mørket
*Louis-Ferdinand Detouches er bedre kendt under sit forfatter-pseudonym, Céline. Først og fremmest på grund af sin roman Rejse til nattens ende fra 1930’erne. Filosoffen Jean-Paul Sartre har sagt, at når vi andre er borte, så bliver Céline alene tilbage, mens den amerikanske forfatter Charles Bukowski har udnævnt ham til at være den bedste forfatter i 1000 år.
At nærme sig Céline er også at stå ved kanten af et dybt, sort hul, der er parat til at sluge læseren. Dernede skjuler antisemitismen, hans Hitler-flirt og mørkets kræfter sig.
Den svenske forfatter og kulturskribent Carl-Göran Ekerwald har just sat det sidste punktum i en bog om Céline, der skriver sig ind i en serie med undertitlen Liv och tänkesätt, som tidligere har behandlet sværvægtere som Shakespeare, Goethe, Nietzsche og Voltaire.
»Han synes, at mennesket er forfærdeligt, og det er, som om han vil genere det. Det ligner ren skadefryd. Man skulle kunne sammenfatte hans holdning således: ’Vi er fordømte. Alt går ad helvede til. Der findes ingen redning, og det eneste, vi kan ty, til er mørket’,« udtaler Ekerwald til Dagens Nyheter.
Af samme grund mener forfatteren, at man kan tale om Céline som mystiker. »Der eksisterer en total tillid til mørket og tomheden. Den Gud, der ikke findes, er den store Gud. Der er ikke noget fortænkt i det, det er snarere udtryk for en rent emotionel tilstand. Han har overhovedet ingen distance, det er, som om han er til stede i rummet. Men han er aldrig indsmigrende og frem for alt aldrig læserens ven.«
Céline – liv och tänkesätt, udkommer på Nordstedts til august.

Pollock-plagiat?
*I sin 20. roman, Seek My Face, har den amerikanske forfatter John Updike trukket på sin ugengældte kærlighed til kunstverdenen for at opfinde Hope Chafetz, en 79-årig maler, der, som Updike beskriver det, var vidne til livet på »den abstrakte ekspressionismes scene,« og levede længe nok til at berette om det.
Seek My Face strækker sig over et daglangt interview, som Hope bevilliger Kathryn D’Angelo – en kunsthistoriker fra New York. Deres samtale hænger sig fast ved Hopes tidlige karriere, hvor hun var gift med Zack McCoy, en talentfuld kunstner baseret på Jackson Pollock.
Updike selv krydsede aldrig spor med Pollock i dennes tidlige berømmelse, da de begge boede i New York. »Kunsten var imidlertid i luften,« siger Updike til Independent. I slutningen af 50’erne var Updike netop vendt tilbage fra Ruskin School of Drawing and Fine Art i Oxford og var så småt ved at indrømme over for sig selv, at det ikke var maleriet, han var bestemt til.
Seek My Face er i mindre grad en uddrivelse af Updikes forfejlede karriere som kunstner end en udforskning af en anden mands enorme popularitet, og hvordan denne succes ødelagde ham. Pollock kaster ikke overraskende en lang skygge over romanen. En skygge, der har kostet Updike hård medfart i USA.
I en sønderlemmende anmeldelse i New York Times beklager Michiko Kakutani således, at »Zacks liv i så høj grad er et aftryk af Jackson Pollocks, at romanen læses som en nyere kunsthistorie totalt blottet for ynde.«

Slutlisten til Orange-prisen
*Den skotske forfatter Anne Donovan er med sin debutroman overraskende blevet optaget på listen over nominerede til dette års Orange Prize.
Romanen Buddha Da kommer til at konkurrere med nogle af de største ditto i den moderne engelsksprogede litteratur.
På toppen af listen figurerer således Zadie Smith, der er nomineret for Autografmanden, samt Donna Tartt, der har påkaldt sig opmærksomhed for The Little Friends. Shena Mackays Heligoland, Carol Shields’ Unless og Valerie Martins Property udgør de resterende kvindelige forfattere på listen.
Dommerpanelet beskriver Buddha Da, der er skrevet på Glasgow-dialekt, som en »pragtfuld debutroman« og har i begrundelsen for nomineringen anført, at Donovan »fuldstændig fanger disse liv i sin klarsynede, suggestive prosa, der er alternativt gengivet med de individuelle hoverpersoners stemmer.«
Vinderen bliver kåret i London 3. juni.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her