Nyhed
Læsetid: 2 min.

web. hvad. hvor.

Kultur
15. maj 2003

Århus skal på det litterære landkort
*Til trods for at Århus er den næststørste by i landet, indgår litteraturen ikke som led i kommunens kunst- og kulturpolitik. En nystiftet forening med navnet Litteratur i Århus har sat sig for at eksponere den århusianske litteratur og være med til at italesætte en markant kulturpolitik, således at der etableres en kulturel alsidighed på området.
Foreningen er netop blevet dannet med en bestyrelse bestående primært af forfattere og repræsentanter fra forlagsbranchen og Universitetet. Den tæller bl.a forfatterne Svend Åge Madsen og Lise Helledie, forlagsredaktør Carsten Vengsgaard og Gunnar Madsen, der er daglig leder af ROSA – Dansk Rock Samråd. Marianne Ping Huang, der er lektor i Litteraturhistorie ved Århus Universitet og tidligere formand for Litteraturrådet er formand for bestyrelsen. Udover det kulturpolitiske incitament er foreningens mål at ekspandere rammerne for litteratur i Århus ved blandt andet at skabe professionelle udviklings- og produktionsrammer for litterære talenter i byen, oprette et research- og videnscenter, give børn og unge litterære oplevelser, formidle litteratur gennem oplæsninger, seminarer og workshops samt at promovere århusianske forfattere. En anden vision er et integrationsprojekt, der skal danne præcedens for formidling af litteratur til bl.a. indvandrere.
Af idé-oplægget fremgår blandt andet planer om udarbejdelse af en forfatterbase. Basen skal bestå af stipendier til talentfulde forfattere, der vil blive tilknyttet en etableret kollega, som skal agere mentor for aspiranterne i en periode på et til to år. Endvidere arbejdes der på at at oprette projektpladser i stil med modeller kendt fra blandt andet Hamburg, hvor forfattere får stillet skrivebord og computer til rådighed i de såkaldte ’Writers Rooms’.
Det overordnede mål er at arbejde hen i mod konstitueringen af en form for forfatterskole eller længerevarende forfatterkursusforløb i byen, for at modvirke at unge forfattere drager til hovedstaden, hvor blandt andet Forfatterskolen lokker.www.lips.dk

Litteraturforum med bredt appel
*Boghandlerkæden Bog & idé lancerer nu et nyt litteraturforum på internettet. Her vil brugerne fremover have adgang til en mangfoldighed af informationer og service, der løbende vil blive udviklet og ekspanderet. For indeværende indeholder portalen, som har fået navnet Litterære vitaminer blandt andet mulighed for at skrive og stille spørgsmål til forfattere og få svar online. Af forfattere, der bakker op om initiativet, kan nævnes Ib Michael, Kristian Ditlev Jensen og Pablo Llambias samt prominente udenlandske yndlinge som Jan Kjærstad og Karin Fossum. Listen over forfattere vil løbende blive udvidet.
Desuden indeholder portalen en ’inspirationsmaskine’, der automatisk udvælger 100 bøger, som matcher den besøgendes litterære interesseområder, over 200 links til litteratursider på nettet, links til anmeldelser i de danske dagblade samt links til dagligt opdaterede bog- og kulturnyheder.
Endeligt arbejder Bog & idé på i fremtiden at kunne tilbyde online videoklip med danske forfattere, diskussionsgrupper omkring specifikke forfatterskaber og deslige.www.bog-ide.dk

Poesi på vejen
*Når den internationale poesifestival Poetry on the Road afholdes for fjerde gang i Bremen, er det med deltagelse af digtere fra 13 lande. Poetry on the Road har hidtil sat fokus på lyrik fra en række udvalgte lande, men har i år valgt at lade mangfoldigheden være i højsædet. Festivalen har inviteret Morten Søndergaard til at læse op af sin seneste digtsamling, Vinci, senere, som til lejligheden er blevet oversat i uddrag. Oplæsningen finder sted nu på lørdag kl. 20 i Theater am Leibnizplatz. www.poetry-on-the-road.com

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her