Nyhed
Læsetid: 3 min.

web.hvad.hvor

Kultur
8. maj 2003

Peepshow-poesi
*I dag fra kl. 9-17 løber Peepshow-poesi 2003 af stablen på Rådhuspladsen i København, hvor en mandshøj kasse opstilles. I siden af kassen vil der være et kighul, således at tilskuerne kan belure digteren, der er udstyret med mikrofon, så ordene kan strømme ud til de øvrige tilskuere. Deltagerlisten på intet mindre end 36 digtere byder på navne som Alan Hammerlund, Claus Ankersen, Lars-Emil Woetmann, Maja Lucas, Mette Moestrup, T.S. Høeg, Kristina Stolz, Paardekooper og Jeppe Brixvold.
Ideen med peepshow-poesi er at spille på folks forestilling om poesien som rum for en form for åndelig nøgenhed og sætte denne i forbindelse med pornografiens kødelige nøgenhed. Endvidere giver den usædvanlige ramme folk mulighed for uset at studere et andet menneske, der både er alene, men samtidig optræder. Et andet formål med arrangementet er at danne et digter-netværk på tværs af grænserne, hvorfor kassen efterfølgende tager turen over sundet, hvor den i morgen vil kunne lokaliseres på Hedmanske Gården i Malmø kl. 20.
Det er Foreningen Kulturby 2003, der i samarbejde med Forlaget Bændelormen, Ord På Hjul, Goethe-instituttet, Copenhagen Artclub, Ord På Scen og ABF-Malmö har stået for det meget offentlige arrangement.
Sidste år udspillede et lignende pilot-peepshow sig foran Københavns Universitet Amager.
www.poetryslam.subnet.dk

Legende læsning
*Dette årets første nummer af tidsskriftet Hvedekorn for poesi og kunst belyser læsningens diversitet og er en legende og alvorlig beskrivelse af, hvad der sker, når øjnene løber hen over bogstaverne. De fleste af bidragene tager således afsæt i eller handler om et af menneskets mærkeligste og mest vidtrækkende handlinger: læseprocessen.
I den forbindelse præsenteres for første gang en node-udskrift af Inger Christensens syngende oplæsning fra 1962, forestået af Karl Aage Rasmussen. Hvedekorn indeholder ikke mindst bidrag fra en lang række kendte og mindre kendte digtere og forfattere samt en enkelt debutant, der er repræsenteret med hele 11 digte. Af bidragydere kan fremhæves Pia Juul, Paardekooper (Bowie # 3) og Jens Blendstrup. På omslaget er et digt enkelt og smukt angivet med blindskrift.
www.hvedekorn.dk
Hvedekorn 1/2003. Red.: Morten Søndergaard, Tomas Thøfner og Andreas Brøgger. Borgens Forlag. 64 s., 98 kr. ISBN 87-21-02177-5. Udkommer 14. maj

Litterære randområder
*Det nyeste nummer af tidsskriftet Apparatur præsenterer, hvad redaktionen betegner som »mærkelige læsninger« og litterære randområder. Således introduceres til eksempel en queer læsning af Johannes V. Jensens Kongens Fald, der påpeger de erotiske investeringer blandt mændene i romanen.
Den nyere, danske litterære realisme er til stede sammen med en række andre originalbidrag og oversættelser. Af dansk skønlitteratur bringes blandt andet nyt fra Mette Moestrup, Jakob Ejersbo og Kristina Stoltz. Helle Helle bidrager med Otte nye drømme, hvorfra tekststykket I skoven hører blandt de mere underfundige: »Jeg kopulerede med Lars Bukdahl i en skov. Det var ikke ubehageligt, men bar præg af to ting. For det første måtte man ikke opdage os. For det andet var han kun halvanden meter høj, og jeg kunne ikke lide at sige det.«
Derudover har Niels Dalgaard begået et eksklusivt dobbeltinterview med Svend Åge Madsen og Marianne Kainsdatter, der kan fejre henholdsvis 40 og 30 års jubilæum, hvilket for nylig blev markeret med dobbeltromanen De gode mennesker i Århus/Læselysten. Teksterne er ledsaget af billedkunstbidrag, der tager afsæt i hver deres genrefelt.
På www.apparatur.dk kan man blandt andet finde en oversættelse af Gunnar Ekelöfs berømte essay En outsiders väg samt af Bukowski. På hjemmesiden forefindes ligeledes billedarkiv, artikeloversigt og deslige.
Apparatur – Tidsskrift for litteratur og kultur #6. Red.: Martin Glaz Serup. 102 s. ill., 75 kr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her