Nyhed
Læsetid: 3 min.

Internationalt

Kultur
5. juni 2003

Nationens moder in absentia
*Den chilenske forfatter Gabriela Mistral (1889-1957), der i 1945 modtog Nobelprisen i litteratur som den første latinamerikaner nogensinde, er næsten et halvt århundrede efter sin død stadig allestedsnærværende i hjemlandet. Og det til trods for, at hun kun opholdt sig der den første halvdel af sit liv.
Der er således ikke mange byer i landet, der ikke har en gade, plads eller skole opkaldt efter Mistral, og hendes digte og essays er en fast bestanddel af pensum i skolerne.
Sådan har det dog ikke altid været.
»Nationens moder« som hun populært kaldes, grundet de mange digte om og til børn (eksempelvis Mødrenes sange – udvalgte digte), er nu blevet centrum i en polemik, der har medført, at hendes liv og værk påny er sat under lup. Den nylige udgivelse af hendes dagbøger viser nemlig, at hun havde et had-kærligheds forhold til Chile, mens en biografi og et filmprojekt taler for, at en del af ambivalensen udsprang af beskyldningerne om hendes påståede homoseksualitet.
»Mistral er en legende og en myte,« siger Jaime Quezada til New York Times. Quezada har redigeret den 290 siders tunge Blessed Be My Tongue – et uddrag af Mistrals dagbogsnotater. »Hun er en del af vores nationale arv og alle tror, at de kender hende. Men paradokset er, at vi først lige er begyndt at etablere et direkte og ærligt forhold til hendes værker,« fortsætter Quezada.
Et større paradoks synes at være, at størstedelen af Mistrals bøger blev udgivet i udlandet, før de dukkede op i Chile, hvor de modtog blandede anmeldelser. I de nyligt publicerede dagbøger, undrer hun sig over, hvorfor »ingen i Chile kan lide mig,« i modsætning til kollegaen Pablo Neruda, en yngre digter og fremtidig Nobel-vinder, hvis værker hun havde forsvaret. Hun udtrykte gentagne gange forbitrelse over det konservative og indifferente chilenske samfund. »Chile har stadig ingen forstand eller sund fornuft, det har ingen modenhed,« skrev hun i en typisk indledning. »Jeg beder for landet.«
Mistral forlod efter invitation fra den mexianske regering Chile i 1920’erne for at medvirke til landets omfattende undervisningsreform efter revolutionen. Derefter bestred hun diverse officielle poster for Chile i udlandet. Hun benægtede homoseksualiteten frem til sin død.

Hemingway går til filmen
*Ernest Hemingway bliver næste år bragt til live igen i intet mindre end to film.
Begge sigter de mod at afdække sandheden omkring forfatterens komplicerede kærlighedsliv og markante personlighed.
I rollen som Hemingway finder man to filmstjerner, henholdsvis en amerikansk og en britisk, der begge har erfaring med såvel depressioner som alkoholmisbrug, skriver The Guardian.
Mickey Rourke, der er bedst kendt for rollen i 9 1/2 uge skal spille forfatteren i den britiske producer Harry Alan Towers’ version af Hemingway-biografien. Towers planlægger at starte med optagelserne, der henlægges til Cuba, hvor Hemingway boede i 1940-50’erne, i oktober. Manuskriptet vil koncentrere sig om Hemingways kærlighedsforhold til fem kvinder – hans fire koner og en sygeplejerske, som han mødte som teenager.
I den rivaliserende film, vil Hemingway blive spillet af den walisiske skuespiller Anthony Hopkins. Filmen får titlen Papa – et kælenavn forfatteren fik af sine venner – og skal optages i Italien med Franchise Pictures som producent.
Hemingway, der blev født i Chicago i 1899 er blevet et ikon på grund af hans omfattende forfatterskab og mandschauvinistiske livsstil.
Hans turbulente livshistorie var også genstand for en film af Richard Attenborough i 1996. In Love and War fokuserede på forfatterens oplevelser som ambulancefører i Italien, da han var ung. Her spillede Chris O’Donnell rollen som forfatteren, mens Sandra Bullock havde den kvindelige hovedrolle som den amerikanske overklasse-sygeplejerske, Agnes von Kurowsky, som forfatteren kastede sin kærlighed på.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her