Nyhed
Læsetid: 2 min.

web.hvad.hvor

Kultur
14. august 2003


v./ Mette Størum Krogh
Edinburgh tager patent på litteraturen
*Edinburgh Festival, der har eksisteret siden 1940’erne, er en paraplybetegnelse for en mangfoldighed af kunstarter. Den dækker over såvel International Festival, Edinburgh International Film Festival, Edinburgh Jazz & Blues Festival, den mangekulturelle kavalkade Edinburgh Mela som Fringe, den alternative teaterfestival. I 1983 blev Edinburg International Book Festival, der i dag er verdens største litteraturfestval, indviet. Og nu forsøger The Scottish Arts Council at få Unesco til at erklære byen for verdens første officielle litteraturby. Edinburgh henviser i argumentationen til arven efter Sir Walter Scott, Arthur Conan Doyle og David Hume. Andre litterære metropoler som London, Dublin, Paris og New York raser, meddeler Dagens Nyheter.

Ukendte Hamsun-digte publiceres
*En ganske særlig digtsamling lanceres i forbindelse med at den norske by Grimsted i denne uge afholder Hamsun- og Ibsen-dage. Det drejer sig om Knut Hamsuns En Fløjte lød i mitt Blod, der indeholder 40 delvist ukendte digte, hvoraf nogle ikke tidligere er publiceret. De udkommer nu i bogform. Titlen er hentet fra en linje i et kærlighedsdigt, som Hamsun tilegnede sin første hustru, Bjerglot. Men samlingen indeholder både fortællende digte, lejlighedsdigte og polemik.
Tidsmæssigt spænder digtene over 70 år af forfatterens begivenhedsrige liv, hvor det tidligste daterer tilbage til 1878. Enkelte af dem har tidligere været offentliggjort i aviser og tidsskrifter, mens andre vil kunne læses for første gang. Hamsun-forskeren Lars Frode Larsen har fundet frem til digtene på det norske nationalbibliotek, i manuskripter samt på tilfældige papirlapper efterladt af Hamsun. Diversiteten er synlig: »Det er klart at en sådan samling vil variere indholdsmæssigt. Men jeg synes, der er en del, der viser Hamsun som en fin lyriker. Hamsun udgav blot en enkelt digtsamling i sin levetid, Det vilde Kor. Denne bog viser andre sider hos ham,« udtaler bogens redaktør Hanne Lillebo til Aftenposten. Til spørgsmålet om, hvorfor digtene ikke er blevet udgivet noget før, svarer hun: »Knut Hamsun satte poesien som genre meget højt og satte store krav til sig selv.«

London kalder med afsæt i Danmark
*Den walisiske forfatter Ken Folletts seneste roman tager afsæt i Danmark. Da den udkom i Norge tidligere på året skrev Aftenposten blandt andet: »dette er en af hans absolut bedste romaner... og afslutningen er eventyrlig og brilliant. Ken Follett har næppe nogensinde skrevet bedre.« Snart foreligger den på dansk i Henrik Enemark Sørensens oversættelse. Handlingen i London kalder er henlagt til Fanø (i bogen kaldet ’Sande’), Esbjerg (’Morlunde’), Herlufsholm (’Jansborg’) og København, der har fået lov til at beholde sit rigtige navn.
Året er 1941, og luftrummet er domineret af Luftwaffe, der skyder den ene Royal Air Force-maskine ned efter den anden, som om de på mystisk vis kan forudsige deres ankomst.
Historien baserer sig på virkelighedens Thomas Sneum, der samme år fløj i et Hornet Moth-fly fra gården Alseminde i Odense til England med vitale oplysninger om tyskernes radaranlæg på Fanø.

Ken Follett: London kalder. Cicero, 400 s., 299 kr.
ISBN 87-7714-597-6. Udkommer den 27. august

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her