Nyhed
Læsetid: 2 min.

Bogkort

Kultur
18. september 2003

*Dan Turèll Den 15. oktober 1969 besluttede Dan Turèll sig for at blive forfatter. Nu får han sit eget bibliotek i Vangede, som lagde navn til hans store gennembrud, Vangede Billeder. Det sker i forbindelse med markeringen af tiåret for forfatterens død 15. oktober.
Turèll-samlingen indvies på Vangede Bibliotek fire dage forinden med deltagelse af moderen, Inge Turèll, og kunstneren Kenn André Stilling, der vil præsentere tankerne bag sit forslag til en skulptur til Turèlls minde.
I den efterfølgende uge vil der blive afholdt en række arrangementer på Vangede Bibliotek, hvor forskellige personligheder vil komme med deres bud på, hvorfor Dan Turèlls forfatterskab stadig lever i bedste velgående. Det drejer sig blandt andet om Chili Turèll, Jan Kaspersen, Asger Schnack og Peder Bundgaard.
Der er først og fremmest tale om en studiesamling, hvor man kan finde relevant litteratur og bibliotekarisk ekspertise i forfatterens liv og værk. Samlingen indeholder i dag omkring 200 enheder, og der arbejdes fortsat på at gøre den komplet. I forbindelse med samlingen lancerer biblioteket en hjemmeside, hvor samlingens indhold, links til materiale om forfatteren og omtale af arrrangementer er anført. www.turellsamlingen.dk

*Husets Forlag I et åbent brev til den århusianske kulturrådmand, Torben Brandt Nielsen, har en række af byens forlag skrevet under på en støtteerklæring til Husets Forlag, der i offentligheden er blevet anklaget for at påføre de øvrige lokale forlag uretfærdig konkurrence. Det afviser afsenderne af brevet og anmoder dermed kulturrådmanden om at tage sagen op til fornyet overvejelse. »Vi er naturligvis misundelige på et forlag, der kan tillade sig at holde så højt et kvalitetsniveau, men stolte over at bo i en by, hvis politiske ledelse – indtil nu – har haft det fornødne format til at støtte det prisværdige arbejde, som udføres på forlaget, og de væsentlige udgivelser, det genererer,« lyder det af brevet, der er underskrevet af Forlaget Aveje, CDR-Forlag, Forlaget Friskov, Forlaget Hovedland, Forlaget Klim, Forlaget Modtryk, Forlaget Systime og Aarhus Universitetsforlag. »Husets Forlag er kvalitetens åndehul i en forlagsverden, der i stigende grad domineres af en kølig, kommerciel logik,« slutter forsvarstalen.

*Kritik Nummer 164 i rækken er på gaden og indleder med tre tekster af kunstneren Olafur Eliasson, der repræsenterer Danmark ved den 50. Biennale i Venedig med The Blind Pavillion. Overordnet handler nummeret om Europas fremtid i forhold til verdenssamfundet set i lyset af den nylige debat under ledelse af filosofferne Jürgen Habermas og Jacques Derrida, der indleder afsnittet Verdensindenrigspolitik? med Vor fornyelse. Herefter følger Umberto Eco, Richard Rorty m.fl.
Endvidere byder Kritik på en artikel af Nikolaj Lübecker om Bretons tid i lære hos Bataille, Lisa Korsbek skriver om dialogiske strukturer i den lyriske genre, Thomas Hvid Kromann slår et slag for Hans-Jørgens Nielsens oversete Den mand der kalder sig Alvard, mens Thor Grünbach præsenterer en teori om synligheden i det litterære værk.
Kritik 164. Red. Frederik Stjernfelt og Isak Winkel Holm. 80 s., 125 kr. Gyldendal.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her