Nyhed
Læsetid: 2 min.

Bogkort

Kultur
11. september 2003


v./ Mette Størum Krogh
*Den Blå Port Det glimrende litterære tidsskift er atter på gaden. Nummer 61 i rækken indkredser for størstedelens vedkommende undtagelser og undtagelsestilstande, som de fremstilles i litteraturen. Her er tekster af den østrigske satiriker og samfundsrevser Karl Kraus, Howard Barker, digte af Alexander Wat og John Ashbery samt Virginia Woolf, der skriver om lattergas. Pseudo-Aristoteles begaver med en underholdende liste over mærkværdige undtagelser fra det hellenistiske rige, udvalgt og oversat af Christian Dahl. En smagsprøve herpå:
»Det fortælles, at i Abydos gik en mand, som var sindssyg, i
teatret og så på i mange dage, ganske som om der blev spillet skuespil, og da han endelig blev helbredt af sin sindssygdom, fortalte han, at han aldrig i sit liv havde moret sig bedre.«
Af danske bidrag kan nævnes Jørgen Gustava Brandt, Jon Helt Haarders læsning af Klaus Rifbjergs Nansen og Johansen, Henrik Have m.fl.
admin@denblaaport.dk

Den Blå Port 61. Red. af Tue Andersen Nexø og Lars Skinnebach. 80 s., 98 kr. Forlaget Arena.

*Multivers Forlaget, der fortrinsvis udgiver videnskabelig litteratur, er gået i betalingsstandsning i et forsøg på at rekonstruere virksomheden, skriver Bogmarkedet.
»Forlaget har det seneste år koncentreret sig om udgivelser med hel eller delvis finansiering gennem fondstøtte. Det har givet problemer med mellemfinansieringen,» siger udtaler ejeren Henrik Borberg.
I 2002 udkom Else Henneberg Pedersens nyoversættelse af Marcel Prousts På sporet af den tabte tid på forlaget. Borberg oplyser, at betalingsstandsningen ikke får indflydelse på projektet, da oversættelsesarbejdet dækkes af uafhængige fondsmidler.

*Sverige De er gode til at sælge bøger på den anden side af Sundet, og det gør sig særligt gældende for de billige af slagsen. Således er der fra 1. juni til midten af august solgt lidt over 1,1 millioner eksemplarer af de såkaldte Månpockets hinsidan. I toppen ligger Åsne Seierstads Boghandleren fra Kabul, der tegner sig for 106.000 solgte eksemplarer i løbet af sommeren.
Faktisk er bøgerne blevet langet over disken i en sådan fart, at produktionen ikke har kunnet følge med efterspørgslen. Nørhavens Bogtrykkeri har dog ifølge Bogmarkedet oplyst, at de atter er leveringsdygtige i de billige bøger.

*Kierkegaard Som det vil være alle bekendt, er det i dag to år siden terrorangrebet på World Trade Center. I den anledning fortæller sognepræst Leif Bork Hansen om Kierkegaard og Dostojevskij i Lyngby sognegård i aften kl. 19.30 under titlen Dæmoni-terror-forsoning. Foredraget er det første i en række, hvor Kierkegaard sættes i relation til centrale tænkere i et nutidigt perspektiv.
20. november gælder det Emmanuel Lévinas, 22. januar Zygmunt Bauman og 11. marts Imre Kertész.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her