Nyhed
Læsetid: 3 min.

Internationalt

Kultur
25. september 2003

Prins af Norge – forfatter af tiden
*Ikke et ord om forlovelsen mellem et vist kronprinsepar i denne spalte. I stedet rettes blikket mod Norge, der også går kjempe meget op i de yngre medlemmer af kongehuset. Her er såvel prinsen som prinsessen dog afsat, hvorfor der nu fokuseres på helt andre historier. I dette tilfælde hedder den Bakgård, og er forfattet af Ari Behn. Han er som mange vil vide gift med den norske prinsesse Martha Louise og har allerede begået Fandens trist, der udkom hertillands i fjor, hvor den fik en god modtagelse. Den Århus-fødte forfatter er blevet sammenlignet med sværvægtere som Hemingway og Raymond Chandler og skal nu bevise, at opfølgeren kan stå distancen. Bakgård udkommer i Norge om kort tid, hvor den selvsagt allerede har fået stor medieomtale. Den handler om en ung mand, der rejser til Bukina Faso og sejlivede rygter vil vide, at den ikke skorter på detaljerede sex- og narkotikabeskrivelser.
Bakgård er blevet massivt promoveret i hjemlandet, hvor Behn drager på en halvanden måned lang pr-turné efter udgivelsen.
Også Danmark har antaget bogen, mens det litterære Sverige tilsyneladende ikke vil vide af den. Den svenske forlægger, der udgav Fandens trist med 3.000 solgte eksemplarer i Sverige, er nemlig ikke just begejstret for opfølgeren til debuten og har efter at læst manuskriptet takket nej til at udgive den. »Skildringerne af personerne i bogen var for overfladiske. De har ikke tilstrækkelig psykologisk dybde. De er for endimensionale. Jeg savner mere problematisering. Desuden går det alt for langsomt,« udtaler han til Aftenposten. Han roser dog Behn for hans integritet og mener at flere sekvenser vil chokere og give genlyd i de royale gemakker i Oslo. Noget Ari Behns norske forlægger Torleiv Grue afviser i VG som en subjektiv vurdering, der kommer til at stå for egen regning.

Apropos strømsvigt
*Den canadiske forfatter Margaret Atwood er blandt de omkring 5oo svenske og udenlandske forfattere, der gæster den 19. udgave af Bok & Biblioteksmässan i Göteborg, som slår dørene op i dag. Hun er aktuel med bogen Oryx and Crake, en vægtig sag på 374 sider, som hun i Dagens Nyheter sammenfatter som »et spektakulært skønlitterært værk i familie med Orwells 1984 og Huxleys Fagre nye verden, en fremtidsvision uden rumdrager og andre planeter.« Atwwod indledte forberedelserne til bogen samtidig med, at eksperter advarede mod en massiv strømafbrydelse i Canada, som siden indtraf. »Alle burde anskaffe sig solceller. Om 50 år, en brøkdel af vores historie, står vi overfor en verdensbefolkning på 10 milliarder mennekser. Det er noget nær fire milliarder flere, end vi er i dag – samtidig ophører vores ressourcer,« advarer hun, men forsikrer, at hun trods dommedagsprofetierne har bevaret sin optimisme. »Alle der skriver bøger er optimister: Til at begynde med regner de med at afslutte den bog, de skriver på. Siden forventer de at blive udgivet, og tror desuden, at folk kommer til at læse og forstå, hvad de har skrevet, hvilket er endnu mere optimistisk,« betror hun Dagens Nyheter forud for besøget.
Temaet for årets bogmesse er Polen og foruden en række polske forfattere, historikere og dramatikere, er det forfattere som Nobelpristageren Imre Kertész, Per Olov Enquist, Åsne Seierstad og Paulo Coelho, der skal agere som trækplastre for et læselystent publikum frem til søndag. Blandt de danske bidrag er Pia Juul, som hinsidan er aktuel med den nyligt oversatte Sagde jeg, siger jeg (sv. Sade jag, säger jag), der udkom 4. september på forlaget Kabusa Böcker. Digtsamlingen blev fornemt modtaget, da den udkom i Danmark i 1999, og nu istemmer Svenska Dagbladet rosen og fremhæver især det mundtlige præg, som gør bogen særligt velegnet til højtlæsning. Pia Juul kan opleves lørdag kl. 14. Læs mere på www.bok-bibliotek.se

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her