Læsetid: 2 min.

Bogkort

30. oktober 2003

*Melankoli Jan Fosse, der for nylig modtog Norsk Kulturråds ærespris, er en af de mest spillede europæiske dramatikere i vor tid. I Danmark er han stadig kun kendt af en mindre skare på trods af, at hans stykker jævnligt spilles på danske scener, og hans roman Morgen og aften, der var indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris i 2001, er udkommet på dansk. Det forsøger forlaget Batzer & Co. nu at råde bod på. Primo november udgiver de Fosses hovedværk, Melancholia I-II, samlet i ét bind.
Melancholia I-II er et hovedværk i nyere norsk og europæisk litteratur og handler om Lars Hertervig (1830-1902), lysets maler, der ved siden af Edvard Munch måske er det største navn i norsk malerkunst. Fosse inviterer læseren indenfor i Hertervigs plagede sind, der befinder sig i grænselandet mellem klarsyn og galskab. Romanens titel stammer fra den diagnose, Hertervig fik stillet, da han var indlagt på Gaustad asyl.
Jon Fosse: Melancholia I-II. Oversat af Karsten Sand Iversen. 392 s., 348 kr. Batzer & Co.

*Paperback Dette års nobelpristager i litteratur, J.M. Coetzee, vandt i 1999 Booker-Prisen for romanen Vanære og blev dermed den første nogensinde, der har vundet prisen to gange. Romanen handler om en kommunikationsprofessor i Sydafrika, der efter nogle skilsmisser, et forhold til en prostitueret og en ung kvindelig studerende har måttet opgive sit professorat, da sidstnævnte har anklaget ham for seksuel chikane. Han flytter derefter ud på landet til sin datter Lucy. Opholdet udvikler sig dog til et mareridt, da en rystende voldsepisode vender op og ned på alle hans forestillinger og truer med at ødelægge datteren.
Borgen har netop udsendt paperbackudgaver af Vanære og Mesteren fra Petersborg – en fiktiv fortælling om Fjodor Dostojevskijs forsøg på at opklare stedsønnen Pavels mystiske død. Bogens Dostojevskij er i vidt omfang identisk med den virkelige, og romanen tager udgangspunkt i forfatterskabets tematiske modsætningsforhold mellem livet og kunsten.
Bøgerne er på henholdsvis 231 og 226 sider og koster 99 kroner.

*Gyldendal Leksikon Online, som er etableret i samarbejde med Krak, er nu en måned ud over sin tilbudsperiode, hvor man kunne anvende det kvit og frit. Fra den 20. september blev der indført betaling for adgangen. Og allerede nu kan direktør Lars Boesgaard, Gyldendal Fakta, konstatere, at projektet i sit første år vil give overskud. »Det er først og fremmest institutioner, der har tegnet abonnement, og de vejer tungt i det samlede budget,« siger han til Bogmarkedet.

*Oplæsning I aften kl. 20 slår Byens Kro i København dørene op for en aften i oplæsningens tegn. Gyldendal har inviteret fire aktuelle forfattere, der vil læse op af egne værker. Det drejer sig om Camille Blomst, der er aktuel med romanen De siger man kan elske uden at få børn, Claus Beck-Nielsen, der netop har udgivet Claus Beck-Nielsen (1963-2001), Anders Søgaard, der udgiver romanen Fodnoter til en ung mands indre husholdning 10. november, samt Sissel-Jo Gazan, der i foråret barslede med romanen Værd at vide om Ludmilla. Adressen er Møntergade 8, og der er fri entré.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu