Nyhed
Læsetid: 2 min.

Bogkort

Kultur
2. oktober 2003


v./ Mette Størum Krogh
*PEN Den tjekkiske forfatter og filosof Jiri Crusa er i en alder af 65 år kronprins til posten som leder af den globale organisation PEN, der blev dannet i 1921. PEN’s hovedformål er at kæmpe for global skriftlig ytringsfrihed og beskytte forfattere i ikke-demokratiske lande. Den officielle udnævnelse af Crusa finder sted ved en kongres senere på året.

*Kunstportal www.minimalportal.dk er et kunst og kulturtidsskrift på nettet, der udgives af Øverste Kirurgiske. Af det seneste nyhedsbrev fra den kant fremgår, at 10 nye værker er lagt ud til beskuelse og fordybelse. Det drejer sig ved selvsyn blandt andet om Slangebøsse-fotografen går i haven af Jens Blendstrup, Martin Glaz Serups Den mest almindelige, Paardekoopers 1,2,3,4, samt Blown af Christina Globs. Tilmeld dig nyhedsbrevet og få ny poesi og kunst tilsendt direkte til din virtuelle postkasse.

*Børnelitteratur I begyndelsen af 1800-tallet skete der et markant skift i dansk børnelitteratur. Her tog genren det endelige oprør med moralske fortællinger, og forfatterne begyndte at fortælle ud fra barnet i sig selv og undgå bøger med en tungt belærende stil.
Hundrede af periodens fabler, eventyr, sange, salmer, rimede fortællinger, billedbøger og noveller udgives nu i bogform. Blandt forfatterne er Grundtvig, Oehlenschläger og H.C. Andersen, men der er også givet plads til mange af tidens mindre kendte navne. Bogen Digt og klogskab er resultatet af et forskningsprojekt om 1800-tallets børnelitteratur, som samtlige medarbejdere ved Center for Børnelitteratur ved Danmarks Pædagogiske Universitet har været involveret i. Bogen er gennemillustreret og forsynet med biografier.
Digt og klogskab – et udvalg af 1800-tallets børnelitteratur. Høst & Søn. 272 s., 349 kr.

*Oktober-septet En servicemeddelelse til hovedstadens litteratur- og poesiyndere: Øverste Kirurgiske vil i aften divertere sit publikum med følgende forfatterkor: Lone Hørslev, Paardekooper, Neringa Abrutyte, Kristen Bjørnkjær, Kim Blæsbjerg, Jens Blendstrup og Thomas Krogsbøl. Seancen foregår traditionen tro på The Lab, Vesterbrogade 107 B, over gården, kl. 20.

*Fernisering I morgen kl. 16 fortæller Pia Tafdrup om sin oversættelse af Eva Ströms digtsamling Ribbensbyerne og flere andre i Paludans Bogcafé i Fiolstræde i København.
Det var Ribbensbyerne der indbragte Eva Ström Nordisk Råds Litteraturpris tidligere på året.

*Forfatteraften Thomas Boberg har netop afsluttet sin rejsetrilogi med bogen Invitation til at rejse, der i nærværende dagblad af Lars Movin blev betegnet som »et monstrum af en erindringsbog, der synes at være skrevet i en rasende poetisk feberrus.« 9. oktober vil Boberg fortælle om bogen på Amtsgymnasiet i Roskilde kl. 19.30, hvor også Carsten Jensen dukker op for at interviewe forfatteren.
Billetter kan købes hos Olsen Bøger i Roskilde formedelst 30 kroner.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her