Nyhed
Læsetid: 2 min.

Internationalt

Kultur
30. oktober 2003

En daiquiri om dagen
*Hvid rom, lime juice, rørsukker, knust is og et stænk maraschino er ingredienserne i Ernest Hemingways yndlingsdrink.
Den amerikanske forfatter er tilbage i et af sine foretrukne vandhuller i Cuba, hvor han, udstyret med en frozen daiquiri, læner sig op ad baren. Til minde om de utallige timer forfatteren har tilbragt på Florita bar, er en statue i rette målestoksforhold blevet rejst i et hjørne af baren, hvor Papa Hemingway yndede at indtage sine drinks. »Vi ønsker, at han til tid og evighed skal være, hvor han holdt mest af at opholde sig, på sin yndlingsplet i baren,« siger en talskvinde for Florita, der åbnede i 1817 til Reuters. Bronzestatuen er lavet af den cubanske skulptør Jose Villa efter fotos af forfatteren, der skrev og fiskede i Cuba fra 1940 til 1960, før han året efter begik selvmord i sit hjem i Idaho.
Bartenderne i Florita vil hver dag ære forfatteren ved at placere en daiquiri ved statuen, serveret nøjagtig, som han foretrak den. Fans, der ønsker at gå i Hemingways fodspor, kan tage turen fra Florita til den nærliggende Bodeguita del Medio, hvor de laver en fremragende mojito – Hemingways anden favorit. Derefter anbefales et visit til hans ejendom uden for Havana, Finca Vigia, hvor han blandt andet skrev Den gamle mand og havet.

Søg og du skal finde
*Det er nu muligt at søge på specifikke ord eller fraser i en database bestående af tekster fra 120.000 bøger hos netboghandlen Amazon. Noget ikke alle forfattere bryder sig om.
Forrige uge lancerede netbogladen funktionen Search Inside the Book, der gør uddrag af tjenestens bøger frit tilgængelige for potentielle købere. Ved træf på et givent søgeord kan man således se de sider, på hvilke ordet eller frasen optræder. Registrerede brugere kan se op til 20 sider af bogen ad gangen. Den brugervenlige service er et forsøg på at tilgodese kunderne, der ifølge Amazon skal kunne bladre i bøgerne på samme vis som i boghandlerne.
Den amerikanske forfatterorganisation Authors Guild er ikke begejstrede for den nye service, skriver New York Times. Direktør i foreningen Paul Aitken reagerer på, at forfatterne ikke er blevet spurgt om tilladelse til offentliggørelse af indholdet på internettet forud for lanceringen.
Aitken fortæller, at det er lykkedes hans medarbejdere at downloade op til 100 sammenhængende sider fra adskillige bøger ved gentagne søgninger på forskellige vendinger, og påpeger, at destinationsbeskrivelser fra rejsebøger og opskrifter fra kogebøger kan skrives ud i sin helhed. Noget, han finder dybt problematisk.
En talsmand for Amazon siger til New York Times, at det er op til de enkelte forlag at fastsætte, hvor meget de ønsker tilgængeligt af bøgerne. 190 forlag deltager i projektet, og Amazon planlægger at tilføje flere titler på databasen.

Overvågningsapparatet Orwell
*George Orwells roman 1984 om et totalitært overvågningssamfund, regeret af Big Brother, ligger måske alligevel ikke så langt fra hans egen praksis.
I næste måned offentliggøres en notesbog, hvori forfatteren navngiver formodede kommunistsympatisører under Den Kolde Krig. Listen indeholder 38 personer, der »ikke kan regnes for agitatorer for Vesten«.
Orwell begyndte at føre protokol over tvivlerne i 1940’erne. Notesbogen ligger fremme på udstillingen Orwell Observed, der åbner på The Guardians og The Observers arkiv og besøgscenter i London 5. november.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her