Nyhed
Læsetid: 3 min.

Pris til Grønlykke

Bogforums Debutantpris blev uddelt ved åbningen af bogmessen i Forum og ganske som sidste år gik den ikke til en vårunge, men til anmelderroste Maria Grønlykke
Kultur
22. november 2003

BOGFORUM
»Jeg vil gerne takke den samlede danske forlagsverden for vedholdende at sige nej tak,« sagde Maria Grønlykke i sin takketale, og selvom man kunne tro det, var der ingen ironi at spore. Nu var det heller ikke Fisketyven. Historier hjemmefra, der tidligere i år udkom på Gyldendal og som netop var blevet belønnet med årets debutantpris, hun talte om, men bogen før den, som »gudskelov aldrig blev udgivet«.
Anderledes gik det med Fisketyven – en novellesamling om såkaldte almindelige mennesker på Sydfyn, hvis liv fletter sig ind i hinanden:
Historien om den alkoholiserede Palle Sovesofa, der gennemtæsker sin kone, men som en dag dør af druk, om det gigantiske madorgie af en jagtfrokost, den elskværdige indbrudstyv, som kun stjæler husly, og sangskriveren Metha, hvis nabo
tager varsler med knæene.
»Der er noget tummelumsk, på en gang fattigt og fint, på nippet til at være stort over friheden hos Grønlykke. Som om det hele er set i størrelsesforholdet 1:2. Styrken ligger i underdrivelsen. Debutanten Maria Grønlykke kan underholde,« skrev Connie Bork i Politiken og her i bladet var Anne Wegener lige begejstret:
»Fisketyven en sej, drilsk, munter og gæv debut, som man kan græde lidt og grine meget over. Bogens sidste tegn er en pausestjerne. Som om Maria Grønlykke stiller i udsigt, at der kommer mere, flere historier. Jeg håber, at hun har tænkt sig at indfri dét løfte.«
I oktober blev Grønlykke hædret som Årets Nye Bognavn i Tivoli og i går viste det sig, at hun også er blandt de nominerede til Radioens Bogpris 2004.
»Nu kan jeg snart ikke tåle mere ros,« siger Grønlykke på telefonen, da hun har forladt Bogforum og skiftet opmærksomheden ud med en støvsuger. »Jeg håber du lagde mærke til snart.«

Ingen aldersfascisme her
Maria Grønlykke er 45 år, jurist og kogekone og indtil for tre år siden ansat i centraladministrationen. På den måde lever hun ikke helt op til den vanlige forestilling om den unge debutant oppe under loftet. Ligesom sidste års modtager af prisen, Eddie Thomas Petersen, der debuterede som forfatter som 51-årig med romanen KYS, men som nok er bedre kendt som instruktør og manuskriptforfatter.
Selv havde Grønlykke ingen planer om at blive skønlitterær forfatter.
– Hvorfor skrev du ikke den bog, da du var i tyverne?
»Fordi dengang havde jeg to børn og siden hen havde jeg jo arbejde. Jeg tænkte aldrig på det«
– Sagde du op på dit arbejde for at skrive?
»Ja, men ikke fiktion. Det var alt for fint og noget helt særligt.«

Danmarks dyreste pris
I morgen uddeles endnu pris: Den nystiftede BG Banks litteraturpris, der samtidigt bliver den største (målt i kroner og øre) litterære pris herhjemme. 300.000 kroner er der på spil. Prisen er en del af BG Banks satsning på litteraturen som sponsorområde – seks mio. kroner om året har banken sat af – et stort beløb også i forhold til de offentlige litterære midler: Til sammenligning råder Statens Kunstfond over 10 mio. og Kulturrådet over 9,7 mio. kr.
Der er tre nominerede forfattere: Jens Christian Grøndahl (for Et andet lys), Jan Sonnergaard (for Jeg er stadig bange for Caspar Michael Petersen) og Hanne Marie Svendsen (for Unn fra Stjernestene). Juryen, som har indstillet forfatterne, består af Thomas Bredsdorf, professor i litteratur ved Københavns Universitet, May Schack, litteraturkritiker, Carsten Berthelsen, forfatter og kritiker, og Marianne Juhl, som er journalist og anmelder på Jyllands-Posten. Den endelige afgørelse træffes dog helt demokratisk: Ved en afstemning på internettet.
»Der har været mange gode bøger at vælge i mellem. Vi har valgt nogle forfattere med en bred appel, fordi prisen jo er lagt ud til afstemning. Internt har vi haft mange diskussioner, men det har ikke været svært at vælge de tre forfattere ud. Undervejs har vi haft mange bøger til debat, men vi blev hurtigt enige om de tre kandidater,« fortæller May Schack.
Prisen uddeles på Scenen søndag klokken 10 i Forum.
Der kan indtil i aften stemmes om, hvem der skal modtage de 300.000 kr. på http://www.bgbank.dk/litteraturprisen

FAKTA
Litteraturpriser
300.000 kr. BG Banks Litteraturpris.
300.000 kr. Akademiets Store Pris (uddeles kun hvert andet år)
150.000 kr. Søren Gyldendal Prisen.
65.000 kr. Otto Gelsted-prisen.
30.000 kr. Kritikerprisen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her