Nyhed
Læsetid: 2 min.

Bogkort

Kultur
18. december 2003


v./ Mette Størum Krogh
*Litterært bagland H.C. Andersen kan snildt konkurrere med Britney Spears og Justin Timberlake. En ny undersøgelse fra Center for Børnelitteratur, der har talt med 700 danske skolebørn i 7. og 8. klasse, viser, at de unge har lige så stort kendskab til H.C. Andersen, som til deres egne nutidige idoler. Samtlige adspurgte børn har således hørt om forfatteren, de fleste kan nævne tre-fire af hans eventyr og mange kan lide hans værker.
Af undersøgelsen fremgår tillige, at skoleeleverne er ganske velorienterede, når det kommer til forfatterens privatliv. Mange af de 13-14-årige har lagt mærke til H.C. Andersens »problemer med damerne« og har draget paralleller mellem Den grimme ælling og digterens eget liv.
Andersens mest kendte eventyr er som følger: »Den grimme ælling«, »Fyrtårnet«, »Klods-Hans«, »Prinsessen på ærten«, »Den lille pige med svovlstikkerne«, »Tommelise«, »Den standhaftige tinsoldat«, »Den lille havfrue«, »Svinedrengen« og på en flot tiendeplads, »Kejserens nye klæder«. Det er det, de unge vil have.

*Apropos Jens Andersens stort anlagte biografi om H.C. Andersen, Andersen, er netop blevet solgt til udgivelse i Tyskland. Det er Suhrkamp Verlag, der har købt rettighederne til udgivelsen, som vil være at finde på de tyske hylder i foråret 2005 i anledning af 200-året for digterens fødsel.
Gyldendal Group Agency oplyser desuden, at der er stor interesse for Andersen i det øvrige udland, hvor flere forlag efter sigende overvejer udgivelse.
Hertillands er Andersen foreløbig trykt i 18.000 eksemplarer.

*Proust-bulletin »I perioder har jeg brugt På sporet... som en bibel – ikke sådan, at der er noget helligt ved romanen, den er tværtimod yderst profan, men jeg tager et at bindene – med den titel der nu passer til min sindsstemning – ud af reolen og slår op på en tilfældig side og er straks inde i romanens umådelige rum«. Sådan skriver Kirsten Thorup om Marcel Prousts roman På sporet efter den tabte tid i en artikel om sit liv med Proust, bragt i den første Bulletin for det danske Proust-selskab, der er udkommet hos Forlaget Multivers. Bulletinen er redigeret af Niels Soelbjerg og indeholder 110 siders læsninger og diskussioner af Prousts romanværk. Det er det Danske Proust-selskab, som står for udgivelsen. Første del af en komplet oversigt over, hvad der er skrevet om Marcel Proust på dansk. Bulletin nr. 1., 99 kr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her