Nyhed
Læsetid: 3 min.

Bogkort

Kultur
11. december 2003

Flere ord fra Kaj Munk
*Ordet fra 1932 er præsten og dramatikeren Kaj Munks bedst kendte skuespil og har i Carl Th. Dreyers version fra 1955 tillige skabt filmhistorie. Helt upåagtet skrev Kaj Munk senere en forbløffende fortsættelse af sit verdensberømte drama om livet, døden og underet. 3. januar foreligger Ordet II – En Almanakhistorie for første gang på tryk med forord af Arne Munk. Udgivelsen på Forlaget Bindslev markerer 60-årsdagen for mordet på Kaj Munk 4. januar 1944. msk

*Boykot Man kan mene meget om Carsten Jensen, men nogen god ambassadør for dansk litteratur er han ikke. Han fraråder sågar folk at spilde deres tid på litteratur fra Danmark. Således ytrede han for nylig, under et besøg i Oslo, at »Dansk litteratur er uambitiøs og konform, og forfatterne er mætte og dvaske.« Problemet er efter sigende, at der er en hel række unge forfattere, der som produkter af en teoretisk og akademisk kultur udelukkende skriver til hinanden og nogle få kritikere. »Kreativiteten er for øjeblikket emigreret til dansk film,« udtalte Jensen ifølge NRK og tilføjede: »I Norge er der forfattere som Jan Kjærstad, Dag Solstad, Kjartan Fløgstad og Lars Saabye Christensen. De er meget forskellige som forfattere, men de har som fælles projekt, at de prøver at forstå den tid, det land og det folk, de lever i og med. Dette er fraværende i dansk litteratur.« Vi lader den stå et øjeblik.

*Paperbacks I går modtog den sydafrikanske forfatter J.M. Coetzee Nobelprisen i litteratur. I den anledning har Borgen valgt at sende hans erindringsbind, Drengeår og Ungdomsår på gaden i en paperbackversion.
I Drengeår fortæller Coetzee om sin opvækst i en lille sydafrikansk provinsby nord for Cape Town for et halvt århundrede siden og genkalder sig barndommens skiftende sindstilstande af frygt, glæde, forventning, ængstelse, forvirring og begejstring. Ungdomsår skildrer den 21-årige fortæller, i begyndelsen af 1960’erne, der drømmer om at blive forfatter og er kommet direkte fra universitetet i Sydafrika til London i en tro på, at blot han kommer væk fra Sydafrika, er hans lykke gjort. Det er vejen gennem skiftende kvinder, der skal inspirere ham til at skabe kunst. Virkeligheden viser sig dog at være en anden, og kampen for at finde et ståsted udvikler sig til et eksistentielt mareridt. 129 kr./stk.

*Radioens Romanpris 2004 For sjette gang uddeler Danmarks Radios litteraturmagasin, Alfabet, den årlige romanpris på 25.000 kroner. Redaktionen har nu nomineret de syv danske romaner fra det forgangne år, som skal konkurrere om prisen. Samtidig er juryen, bestående af otte lyttere, der traditionen tro skal diskutere sig frem til den vindende roman over en hel weekend, ved at være på plads.
De nominerede er som følger: Maria Grønlykke: Fisketyven, Hanne Marie Svendsen: Unn fra Stjernestene, Klaus Rifbjerg: Alea – en tilfældighedsroman, Vita Andersen: Get a Life, Grete Roulund: Baga Road, Christina Hesselholdt: Du, mit du samt Morten Sabroe: Hoffmanns.
Sidste år tilfaldt prisen Vagn Lundbye for Trefoldighedsbarn.

*Musik-lyrik I aften præsenteres cd-udgivelsen Imp. Institut for Musik og Poesi ved et arrangement i Kulkafeen i København kl. 20. Albummet forsøger i en radikal grad at skabe lyrik og musik, der komplementerer hinanden og tilsammen danner et komposit. Inspirationen er delvist hentet fra romantikkens idé om gesamtkunst, om end i en nyere form. Cd’en fås i alle boghandlere. Samme gælder for digtsamlingerne Som ord High Fact Low Fact Simple Fact og Vinterorkidéer, der dog er noget nær udsolgt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her