Nyhed
Læsetid: 2 min.

BOGKORT

Kultur
4. december 2003

*Sverige Mens der tales vidt og bredt om bogkrisen her til lands, går det tilsyneladende forrygende hinsidan, efter at bogmomsen blev sænket i 2002. Af samme årsag viste året sig nemlig særligt gunstigt for de svenske forlag, der ifølge branchemagasinet Svensk Bokhandel øgede omsætningen med 575 millioner kroner. Og alt tyder på, at indeværende år bliver endnu bedre.
Hvad angår prisniveauet på selve bøgerne og dermed også forbrugernes fortjeneste, er sagen dog en lidt anden. Ifølge den statslige bogkommissions rapport er priserne i boghandlerne nemlig kun faldet med 7,4 procent mod de forventede 15,2 procent. I sidste uge kom den svenske forlæggerforening dog med sin egen undersøgelse, som opgiver, at prisen på bøger er faldet med 17 procent.
Den svenske kulturminister, Marita Ulvskog, har lovet at holde et vågent øje med, at sænkningen af momsen på bøger også får den ønskede effekt: at stimulere læsningen snarere end forlagenes profit. Hun ser dog ifølge Dagens Nyheter ikke noget problem i, at alle led i den litterære fødekæde får udbytte af ordningen.
»Hele bogmomssænkningen er en solskinshistorie,« konkluderer hun. Og mens danskerne venter på bedre vejr i bogbranchen, kan det stadig betale sig at tage en afstikker over sundet for at købe læsværdige pakker til placering under juletræet.

*Holberg Medaljen Forfatteren Ebbe Kløvedal Reich modtog onsdag Holberg Medaljen 2003 ved en reception i Kunststyrelsen. Med medaljen fulgte en check på 30.000 kroner. Af Holbergudvalgets motivation lyder: »Som skønlitterær forfatter og historiker, som kritisk essayist og samfundsdebattør og ikke mindst som et menneske med stor oplagthed og humor har Ebbe Kløvedal Reich gennem årtier bearbejdet danskerne i Holbergs ånd.«
Holberg Medaljen er blevet uddelt siden 1934.

*Augustprisen Den svenske forfatter Kerstin Ekman er netop blevet tildelt den svenske Augustpris på 100.000 kroner for den afsluttende roman i Ulveskinds-trilogien, Skraplotter, der endnu ikke er oversat til dansk.
Dermed er det anden gang, hun modtager den eftertragtede pris – en ære, der ifølge Dagens Nyheter har været længe ventet. Midterromanen i trilogien, Rørte vande, er just udkommet i Danmark og blev anmeldt i Information 19. november.

*LAB Øverste Kirurgiske slår i aften dørene op for endnu en poesioplæsning. På LAB, Vesterbrogade 107b kl. 20 er der mulighed for at høre Ursula Andkjær Olsen, Rasmus Nikolajsen, Kristiane Hauer, Claus Beck-Nielsen (1963-2001), Jens Blenstrup og Thomas Krogsbøl folde sig ud for åbent tæppe. Desuden vises traileren til animationsfilmen Body Tequila af Andreas Schulenburg og Jonas Fromm.

*Digterier Sæsonens næstsidste udgave af Lyrikkanonens Vild West Bøffel Sjow afvikles i aften kl. 20 i Café Stalingrad på Stengade 30 i København. Her vil musikeren Niels Skousen og digteren Kenneth Krabat fornøje det fremmødte publikum, flankeret af lyrikkanonerne Mads Jarler og Claus Høxbroe.
Det sidste af slagsen finder sted 18. december og gæstes af T.S. Høeg med flere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her